Aydın Alp

Aydın Alp

Kahkahaların güzelliği

Kahkahaların güzelliği

Kahkaha söz konusu olduğunda bence sözcükler daha özenli kullanılmalı. Benim uslanmaz, pervasız kahkahalarım bilinir. “YALNIZ DÜŞENLERE AĞIT” kitabımda “AYMAZ” adlı şiirimden bir bölüm:

 

 karartılmış kentimin gece yarılarında

 

kontraların cirit attığı alanlarda

 

ulu orta, pervasız kahkahalar atıyorum

 

bir ben bilirim, bir silah zulme nasıl atılırsa

 

başka kim?

 

yok valla!

 

 

 

“Kahkaha, otoritenin sinirlerini bozar.” Bu, böyle bilinmeli! Kahkaha, yerine göre otoriteye ölümsüz bir saldırıdır! Hitler, doludizgin koşan atlardan ve kahkahalardan nefret ederdi. Charlie Chaplin; Hitlerin otoritesini kahkaha bombardımanı eşliğinde nasıl da yerden yere vururdu!

 

Shaekespeare: “Güldürmeyen tiyatro, gülünç tiyatrodur.” demiş. Umberto Eco’nun “GÜLÜN ADI” romanında başpapaz, mizahla ilgili kitaplar ortaya çıkmasın diye ne cinayetler işliyor!  Başpapaz, sakladığı mizah kitaplarının sayfaları arasına, kitap karıştırıldığında kana karışan zehir koymuştur. Başpapaz, gülme Şeytan işidir der ve gülme eylemine ölümüne karşı durur. Umberto’nun metaforu, nefistir!

 

Yaşanan iki dünya savaşı sonrasında toplumlar, gülümsemeyi bile unuttuklarından, yıllarca gülme kurslarına katılmışlardır yeniden gülebilmek için.

 

Koşullar ne olursa olsun, acılaşmamak gerekir. Yerine göre zulme karşı da kahkaha atabilmeli insan. Şarkı söyleyebilmek nasıl rahatlatıcıysa, kahkaha atabilmek de öyle! Biz şimdilerde esprinin, mizahın, yaşama sevincinin yok edilmek istendiği bir dönemdeyiz. Mahkeme suratlı insanların canı cehenneme! Keşke bütün çocuklar, kahkaha sesleri eşliğinde büyüyebilse!

 

AŞKI OLMAYANIN ŞİİRİ OLMAZ ( 1994-2018 Gazete ve Edebiyat Dergileri Yazıları)

 

J&J YAYINLARI- EYLÜL 2018

 

Bayramınızı kutluyor; bayramın, kahkahalar güzelliğinde geçmesini diliyorum. Bayram, çokça da çocuklara aittir. Çocuklar mutlu olabiliyorsa bayram, bayramdır.  Bayram sayesinde, o da bazen alınabilen, yeni elbiseler, ayakkabılar için uyuyamadığımız dönemler gerilerde kaldı. Gerilerde kaldı o sevinçten kanatlandığımız günler! Şimdiki jenerasyonda bu hava pek de yok! Hani bayramınız şeker şerbet olsun diyeceğim; aman ha, diyecekler: Şeker de, şerbet de olmasın. Zaten ben de olsun demiyorum ki. Valla, deyimin mecaz anlamını kastederek, bayramınız gönlünüzce güzel geçsin diyorum.  Espri bir yana gerçekten anlayışlar da, bakışlar da farklılaştı. Bu, çok da normal. Hayat bir değişim sürecidir. Bir önceki hayat şartları yok ve o doğal olarak o zamanki davranışlar da kalmadı. Kalmadı tamam da yerine bir şey de konmadı. Yırtıcı bir bencillik, sevgisizlik, saygısızlık ve küstahlık… Ve bir de kanlı bir ırkçılık ve bağnazlık...Şimdi toplumda büyük bir alt üst yaşanıyor. Umarım sular durulur da insanlığa yaraşır bir güzellik ortaya çıkar.

 

 

 

Ben bayramlık, hafif bir yazı olsun diyorum. Kalemim yine netameli alanlara sokuluyor. Ben yine bütün kalbimle bayramınızı kutluyor ve hiçbir canlı türünün incinmeyeceği bir hayat diliyorum. Ve sözlerimi bir şair bayramlığı şiirle noktalıyorum:

 

 

 

KÜÇÜK VE MAVİ...

 

 

lavlardan doğdum, göğe ağdım

 

yeryüzüne yağdım, sular oldum

 

amip’ten, homosapiens’e evrilen bendim

 

havva bir içim suydu, gül diktim toprağına

 

kabillere lanet olsun!

 

lanet olsun ölüme ve cinayete!

 

ben yaşama çağrılıydım ve en güzeldim!

 

 

 

-küçük ve mavi bir gezegende yaşıyorum

 

Ülkem, dünyadır benim

 

anadolu’dan, şöyle bir uzatsam ayaklarımı

 

kutuplarda donacak!

 

…………………………………………………………….

 

 

 

benden başka

 

kimse bilmez kaç kez doğup kaç kez öldüğümü

 

küçük insanlar arasında büyük kahkahalar atan benim

 

irkilirler... şaşırırlar... sonra

 

sonra kaplumbağalar, kaplumbağaca yaşar

 

zin’in büyük aşkı ‘memé alan’ olsam ne yazar

 

hem kaplumbağalar hep kabuğunda yaşar!

 

AŞKLA VURULAN- CEM YAYINEVİ- 1996 İSTANBUL

 

RUHLAR MAHŞERİ (Toplu Şiirler) J&J YAYINLARI-2015 DİYARBAKIR

 

Bayramınızı yeniden kutluyor, esenlikler diliyorum.

 

Aydın ALP-Ağustos 2019

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Aydın Alp Arşivi
SON YAZILAR