NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kent temizlik istiyor

Kent temizlik istiyor

Kenti sürekli dolaşıyorum, görüyorum, çok kirli. Her türlü imkâna, paraya sahip, başta Büyükşehir Belediye olmak üzere 4 merkez ilçe belediyesinin sınırları içinde görünen, vitrindeki alanların dışındaki cadde ve sokaklar gerçekten çok kirli.

Temizlik konusunda ciddi bir zaaf var. Hem de sıcakların bastırdığı şu günlerde. Biraz daha bastırdığında kokudan, pislikten, sinekten çekilmez bir durumun olacağını tahmin etmek zor değil. Temizlik konusunda bir seferberlik başlatılırsa, belediyelerin kollarını sıvadıklarını görürsek o başka tabii.

İnkâr etme şansları yok, kentin bütün böl- gelerini dolaşıyorum. Toplu taşıma araçlarıyla yolculuk yapıyorum, görüyorum. 

Aynı bölgede kaldırımların birkaç defa sökülüp yapıldığını görüyoruz. Bazı bölgelerde ise aylardır sökük, dökük haldeki kaldırımlar, yollar ‘Kaderime yanarım’ türküsü söylüyor.

Bazı meczuplarda bunları dile getireceğine, kent adına bunların hesabını soracağına ‘Palmiye’ güzellemeleri yapıyor, palmiyelerin kente ne kadar yakıştığını anlatıyor.

‘Gösterin yapalım, gösterin temizleyelim’ gibi savunma mekanizmaları ile durumun lehte kullanılmasını yemeyiz, yutmayız da. ‘Çıkıp, kenti dolaşın eksikleri, aksaklıkları görüp tespit edin, onarın, temizleyin’ diyeceğim, başka da bir şey demeye gerek yok.

İslam orduları 1382 yıl önce fetih için gel- diğinde sur içinde temiz bir kentle tanışmıştı. O günlere, 90’lı yıllara kadar evinin önünü temizleyen kadınların, dükkânının önünü temizleyen esnafın sayesinde hep temiz bir kent olduk, her zaman her anlamda. 

Sabahın erkenin de Fetih için yollara çıkan, yıldönümü kutlayanların bir sabah erkenden kentin temizliği için seferberlik ilan etmesini, öncülük yapmasını dört gözle bekliyoruz. 

Halkı da katmak mümkün temizlik seferberliğine. 
Hem de masrafsız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR