NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kentsel dönüşüm, kentsel yıkım!

Kentsel dönüşüm, kentsel yıkım!

Başkan, ‘Bağlar sur olmayacak’ diye çok net bir söz veriyor yurttaşa, kendini bağlıyor. İnsanın aklına hemen neler, neler gelmiyor ki, Sur içinin başına gelenleri düşündükçe. Başkan, o aşamayı kast etmiyor elbette, kentsel dönüşüm sırasına ve sonrasına işaret ediyor. Sur içinde evlerinin karşılığını alamayanlar oldu, Bağlar sakinleri bu deneyimden kaynaklı tedirgin. Bağlar Belediye Başkanı da, ‘hayır öyle olmayacak’ diyor, garanti veriyor, ya da vermeye çalışıyor.

Arada ciddi bir mesafe olmasına, konum olarak aynı olmamasına rağmen, şu günlerde iki ilçe ‘yıkım’ üzerinden aynı karede fotoğraflanmak bir yana, aynı kategoride değerlendirme veya değerlendirme dışı bir yarış içine sokulmuş, seyrimize mazhar olmuş duruma getirilmiştir. Bu iki ilçe, kentsel dönüşüm ya da yerinde dönüşüm çerçevesinde tartışılıyor.

Bağlar için her iki dönüşüm de tartışılabilir, ancak, Sur içinin dönüşümü için geçerli bir tanım değil, ‘Kentsel yıkım’ daha uygun bir tanımdır, diye düşünüyorum.

**

Şimdi, sur diplerinin temizlenerek halka açık gezi alanı haline getirilmesi meselesi ile Sur içinin yıkımı konusunu birbirinden ayırarak, geçmişe atıfta bulunmak istiyorum. Son zamanlarda sur diplerinin bazı kısımlarının temizlendiğinin şimdiki zamana, yöneticilere mal edilmesi gayretlerini rantçlık yarışı ile alakalı olduğunu anlamak mümkün. Ancak, Sur diplerinin temizlenerek peyzajının Büyük şehir Belediye eski Başkanı Feridun Çelik döneminin belediyecilik anlayışına ait olduğunu hatırlatmak isterim. Aradan 20 yıl geçmiş, belki de bu nedenle hafızaların hatırlanma biçimlerine hitap etmiyordur. 

Kimsenin aklının köşesinden geçmediği bir dönemde, Feridun Çelik kararlı tutumuyla Diyarbakır’a ve tarihine ekibiyle birlikte ciddi bir katkı sundu.

Nasıl oldu?

Sur dibini işgal eden rantçıların yoğun baskı ve tehditlerine rağmen, kırmadan, dökmeden, ikna ederek, maddi olarak da mağdur etmeden.

O nedenle; kimse sur diplerinin temizlenmesi meselesine sahip çıkmasın, biz/bizler hala yaşıyoruz. Bu bilgi bir hafıza, hatırlatmak istedim. Öyle kâğıt üzerinde hafıza oyunu oynayarak kent hafızası oluşmuyor.

**  

Yukarıda söz ettim ya; Bağlar Belediye Başkanı vatandaşa hitaben konuşmuş, merak edileni, ya da kafalara takılanı cevaplamış, şöyle demiş; ‘Kimse merak etmesin, Bağlar sur olmayacak.’

İyi niyetle söylemiş olduğu kanaatindeyim. Başkanlığını yaptığı ilçenin haklarını savunacağı yönünde kararlı bir tutum içinde olduğunu anlatmaya çalışıyor. Ancak, Sur ilçesinde ciddi sorunların olduğuna yönelik atıfta bulunuyor. Yakılıp, yıkılması bir yana, sonradan imarı ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanan sur içi sakinlerinin evlerine kavuşmasının hayallerle eşdeğer bir konuma gelmiş olmasının tedirginliğini yaşayan Bağlar sakinleri, aynı akıbeti yaşamak istemiyor. Başkan Beyoğlu da sanırım bu tedirginliği gidermeye çalışıyor, ‘Bağlar sur olmayacak’ diyor. O zaman, Sur içi ile ilgili iddia edilenler konusunda ve tedirginliğimizde haklıyız.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR