Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Put ve 10 Kasım

Put ve 10 Kasım

Ulusların musibet ilimdeki çığır açan buluşları, yapay zeka ve uzaydaki çalışmaları ile gündeme geldiği bir dönemde yaşıyoruz.

10 Kasım anma programı neticesinde gencecik çocukların Atatürk fotoğraf veya büstüne tapma/secde etme fotoğrafları ile gündeme gelmemiz utanılacak bir durum.

Müspet ilimde muasır medeniyet seviyesine çıkılmadığı gibi cahiliye döneminin hortlatılması düşündürücü ve üzücüdür.

Namazda okunması farz olan Fatiha suresi 5 ayette : "(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz." emrine rağmen (Atatürk'ün de tasvip etmediği yaşasaydı etmeyeceği) secde etme de neyin nesi?

Dini cehaletin neticesi toplumda yeni bir din ve tanrı anlayışı oluşturulmaya mi çalışılıyor?

Özellikle gençler arasında artan deizm, dini değerlerle alay etme, hadis inkarcılığı, Arap dini... ve benzeri davranışların artmasının müsebbibi kim?

Farklı sebepler olsa da bana göre iki önemli hususu sizinle paylaşayım.

Bir;

Dini, Allahın rızasını kazanma yerine; cüzdanı doldurma, makamı kapma, ihale alma, partisini iktidar yapma, liderin gözüne girme aracı olarak kullanılması sebeplerden birincisi olduğudur.

İki;

Eğitim sistemimizde din dersinin hak ettiği biçimde verilmemesidir.

İktidarın yönettiği MEB çözüm bulmadığı bir gerçek.

Müdürleri görevden almaları ise bir çare değil çaresizliğin kendisidir.

Put ve putlara tapma; değer bulan, sevilen şahıs ve nesnelere olan masum sevgi ve tutkunun zaman içerisinde evrim geçirmesi neticesi olmuştur.

Put: Yunanca eidolon (Put, İdo) ve latreia (tapınma) kelimelerinden türetilen idolatry "suret ve temsillere yanlış şekilde ve yanlış sebeplerle değer verme veya tazimde bulunma" diye tanımlanır. (Barfıeld s.110-111)

Kabil b. Ademoğullarindan bir adam: "Ey Kabiloğulları! Şis oğulları, Ademim cesedinin çevresinde dönüp dolaşarak ona tazimde bulunuyorlar. Sizin ise, böyle bir şeyiniz yok!" dedi ve tarihteki ilk putu yaptı. (Yakup, Mücemülbüldan,5/367)

İslam dinine göre tağut veya puta tapma şirk olup cehennemde ebedi kalınacak af edilmeyen en büyük günahtır.

Yahudi ve Hıristiyan dinine göre de kesinlikle yasaklanmıştır.

Hz Musa'ya verilen on emirdeki "Benden başka bir tanrı olmayacak, kendine yukarıda gökyüzünde ya da yer altındaki sularda yaşayan herhangi bir canlıya benzer put yapmayacaksın. Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın. (Çıkış 20/3-5)

Mekke'deki müşrikler Allah'a inanmakla beraber, Allahın yanında arabuluculuk etme gücüne sahip olduklarına, onlar vasıtasıyla Allaha yaklaşabileceğine inanmaya ve putları birer şefaatçi gibi kabul etmeye başladılar. (ez-Zümer 39-3) Putlar, heykeller dikili taşlar gibi nesneler tapınmaya değer objeler olarak gördüler. (Menüsüll145-146)

Selam ve dua ile

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR