Aydın Alp

Aydın Alp

Sanatın insan yaşamındaki yeri (4)

Sanatın insan yaşamındaki yeri (4)

Zamanla nasıl çevre kirlenebiliyorsa, ne yazık ki insanlar da kirlenebilmektedir. Sanat; ruhu arıtandır, insanı canlı kılandır. Sesli düşünen bir insan haline getirir insanı sanat. İçi dışı, özü sözü bir olan insan haline getirir.

Gerçek tutarlılık, dürüstlük, kendiyle ve dünyayla barışıklık; sanatsal atmosferle ilişkilidir. En genel anlamda kişilik dediğimiz olgu; kalıtım, eğitim, çevre, politika, ekonomik ilişkiler gibi birçok faktöre bağlıdır. Ama sanat, güzele çağırma, güzellikleri kışkırtma eylemidir. Sanat güzellikleri daha bir belirginleştirir. O hangi şairdi “ Ben 48 saat boyunca hiç şiir okumamış bir insanın ruh sağlığından kuşku duyarım” sözünü diyen?

 GECEYE KAZINAN GÜLÜŞLER

Olanca kıvraklığınla gel

Bir Kurmanç çevikliğiyle

Oyna dolan yöremde

Geceye gülüşlerimiz kazınsın

Oynaşalım, duyulsun

Bu tekinsiz kuytulukta sarmaşlığımız

Koy, son çılgınlığımız olsun!

 

 Olanca kıvraklığınla gel!

Bir Kurmanç pervasızlığıyla

Oyna dolan yöremde

Kızışsın kanım, sevgilim hey!

Savrulsun eteğin, kıvrılsın belin!

Gecenin kelebeği dalıma konsun!

 

 Ben kızgın kesilmiş bir çubuğum!

Tepin dur üstümde!

Çifte su verilmiş çelik olayım!

Kırılırsam, böyle kırılayım!

 

 

Geceyi, kahkahalarımızla sarsalım

Varsın, vuruluşumuzla noktalansın!

 

 –Yardı karanlığın bağrını

Ulumalı bir dalgalanma

Ardından silah sesleri

Yankılanadurdu doruklarda–

 O tanık dağlar

Gözü pek sevdalıların duyarlılığını kollar!

Aydın ALP

1982 [2018’de rötuş]

AMED’İN KELEBEĞİ – J&J YAYINLARI - 2018

Taşlamış bir dünyada sanat, kahkaha içtenliğidir, gözyaşı sıcaklığıdır. En genel anlamıyla sanat, estetize edilmiş bir hayat, özgürlük duygusu, yaratıcılık ve

iyilik duygusudur. Acıma, merhamet, vicdan, erdem, mertlik, yardım etme duygusu gibi en insani duyguları yaşatandır. Estetik bir bakışı içerir, çünkü sanat bir içtenliktir.

Sanat bütün dogmalara, tabulara bir başkaldırıdır. En geniş özgürlükleri duyan ve duyurandır. Yaratıcıdır, insana yaraşır olmaktan başka bir sınırı yoktur. Ve bir iyilik duygusudur, duyarlılıktır.

ONLARDAN GELİRSE

Ben büyük bir geçmişin maviliğini taşıyorum

Sahi söylemedim mi size?

Sık sık sular olurum

Silkelenirim sonra

Güvercinler havalanır dünyada

Ve en önce Diyarbakır’da

Bana ölüm onlardan gelirse hep yaşarım!

Aydın ALP

YÜREĞİNİZİN KAPILARINI KIRACAĞIM – J&J YAYINLARI – 2019

Sanat, kahkahalar kırmızılığıdır. “melali anlamayan nesle aşina değiliz.” Sanat hüzün sarılığıdır. Sanat ekolojisi bozulmamış doğadır; zeytin dalı yeşilliğidir. Sanat ufuk açıcıdır, gökyüzü ve denizlerin maviliğidir. Genç bir kızın uçarılığı, hayat dolu bir kadının hoppalığıdır; çingene pembesidir. Sanat; kadınlarımızın yükselen upuzun çığlıklarıdır; kapkaradır. Köylerinden, yerinden yurdundan koparılıp metropollere, megapollere sürülen insanlarımızın çaresizliğidir, yanardağ kızıllığıdır. Gençlerimizin zulme karşı sıkılı yumruklarıdır ve mosmordur. Zılgıtların menevişliği, bulutların apaklığıdır. Nitelikli ve güvenilir, sorumluluk duyan ve vefalı, yaratıcı ve mert, omurgalı ve onurlu insan olma serüvenidir!

İnsan sevgisi, adalet duygusu, barış ve kardeşliğin olduğu, çiçeklerin incinmeyeceği bir dünya özlemidir. Bu değerler, en genel anlamda, sanatın güzergâhının temel taşlarıdır.

Şiir yüreğimi arıtandır. Her şiir öncelikle kendi adıma ettiğim bir yemindir, bir dönülmez karar; nasıl olmam gerektiğine dair...

Sanat ruhun dekoratörüdür. Bir ruhsal dekorasyondur bir yanıyla. Toplumsal koşullar en çok bedeni değiştirir. Ruhun mimarı ise, sanattır. Sanatın işlevi, insan ruhunu estetize etmektir. (10 Aralık 1999 / ROJA WELAT )

AŞKI OLMAYANIN ŞİİRİ OLMAZ (Gazete ve Edebiyat Dergileri Yazıları 1994-2018)

J&J YAYINLARI – 2018

Kara, karanlık günler geride kalsın. Yarasaların uçuştuğu zifiri karanlıklar, ışısın! Özgür günlerde, yeniden demek adına… Yoksulluk ve açlığın olmayacağı ve bu faşizan pandemiyi aşacağımız ve yeniden bir araya geleceğimiz ve söyleşeceğimiz günler adına… Yeniden ve yeniden merhaba…

Not: 14 Şubat Dünya Öykü Günü ve 14 Şubat Sevgililer Günü, kutlu olsun!

Aydın ALP

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Alp Arşivi
SON YAZILAR