Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

SEÇİM KİME NE GETİRECEKTİR?

SEÇİM KİME NE GETİRECEKTİR?

30 Mart yerel seçim çalışmaları için partiler hazırlıklarını tamamladılar. Kılıçlar çekildi.  Partiler  kazanırlarsa yapacaklarına ilişkin vaadlerini ilan ediyorlar.

       Bu seçim öncekilerden  daha farklı geçeceğe benziyor. Özellikle  AKP  ve BDP seçime  yüklediği misyondan dolayı  önem kazanmaktadır.

       AKP için ; seçim bir güven tazeleme niteliği taşımaktadır. Eğer seçim sonucunda  oy kaybı olursa; erken genel seçimlerin  gündeme gelmesi kaçınılmaz olacaktır. AKP’nin uzun süredir iktidar olmasının yarattığı yıpranma ve son süreç de yaşanan gelişmeler halk da belli bir güven kaybına yol açtı.

       Cemaat çatışmasıyla ortaya çıkan yolsuzluk, suistimal iddialarının yarattığı depremden sonra ekonomik dalgalanmalar, iktidarı ciddi anlamda zora sokmuştur. Faiz,dolar,altın,borsa  dalgalanmaları kontrol  edilemiyor. Ekonomik bunalım derinleşerek yoksul emekçi kesimlerin yaşamına  yansıması her geçen gün kaygıları  derinleştiyor. Zamlar her sabah insanları kara kara  düşündürüyor. Yoksul, dar gelirlililerin  yaşam kaygıları artıyor.

        Dış politikada da ,durum hiç parlak değil. Arap baharı  dalgasıyla  ABD ve Batı Avrupa’nın yanında yer alması Arap dünyasındaki ilşkilerini  zayıflattı.Bu gelişmelerin devamı olarak Mısır,İran ve Suriye politikalarında ABD,İsrail ve Batı Avrupa ülkeleriyle ters düşmesi iktidarı ciddi sıkıntıya soktu.Müslüman kardeşler ve El Kaide bağlantılı grupları desteklemesi kaygıları artırdı.

        Ayrıca barış ve demokrasi  sürecini ağırdan alması Kürt kamuoyundaki kuşkuların ve güvensizliğin devam etmesine yol açtı.

         İç ve dış politikada yaşanan sıkıntılar  ve buna dönük muhalefet partilerinin sert eleştirileri karşısında iktidar  ciddi olarak zorlanmaktadır. Bu  nedenlerden dolayı  30 Mart yerel seçimi iktidar için adeta bir referandum özelliği taşımaktadır. Kısacası; seçim sonuçları iktidarın kaderini de belirleyecektir.

      ‘’ Öz Yönetimle Özgür Kimliğe’’ sloganıyla seçime giren BDP  açısından daha farklı bir  önemi vardır.Hem alacağı yerel yönetim sayısını artırarak daha fazla güçlenerek Türkiyenin ana muhalefet partisi olmak istiyor.  Hem de demokratik özerklikle  Kürt sorununu ve Türkiye’nin demokratikleşme sorununun çözümünü hızlandırmak istiyor. BDP  açısından da  bir referandum  referandum özelliği taşıyor.

      Seçime giren diğer partiler için zevahiri kurtarmanın dışında bir şey ifade etmiyor.

      Birde eteğinde bir şey olmayanlar var. Bunların halk da ciddi bir karşılığı  yok. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR