NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Siyasette ihtiras

Siyasette ihtiras

Normal yaşamda da yaptırır, ancak özellikle siyasette ihtiras çok fazla hata yaptırır. İhtirası kendine rehber edinen/edinenler siyaseti bir de toplumsal değil de bireysel hesapları için yapıyor ise, bu daha çok tehlike arz eder, daha büyük bir açmaza sürükler.
Siyaset bireysel ‘var olma’ savaşına yönelik bir cephede yapılıyorsa, çok daha büyük sıkıntı. Bu şekilde yapan için sıkıntı tabii ki. Yani kendinden emin olmayan için. İnsani sürecini layıkıyla yerine getirmiş, kendinden emin, bulunduğu toplumdan emin olan kişi veya kişiler için hiç önemli değil. Bir yerlerde var olmak için ihtiraslılar sınıfında olmaya, oradan karne almaya hiç gerek yok.
İhtiras neler yaptırır?
Yalan, hile, desise yapmaya yöneltir, başkasının aleyhinde hiç hak etmediği halde iftiralar söyletir, çukurlaştırır.  
Bütün bunlara neden olan şey ne için?
Kendini var etmek için.
Olmayan bir şeyi nasıl var edeceksiniz ki?
Normal yaşamın, toplumsal yaşamın, toplumsal risklerin hiçbir yerinde olmayanlar, sadece uygun zaman kollayarak var olmak isteyen tipler, kendilerini o anlara kadar var etmemiş, kabul ettirememiş ise, o aşamadan sonra nasıl kabul ettirecek, nasıl var edecek?
Dediğim gibi; Yalanla, dolanla, iftirayla birilerini hedef alarak.
Ya da topladığı paraları sağa sola harcayarak. Hani bazı hinler, cinler diyor ya; ‘Siyaset para ile yapılır’ diye. İşte bir de böyle bir alan var, böyle bir alan yaratıyor, siyasetin ihtiraslılar sınıfından mezun olanlar. Yalan, dolan, iftira, para, ihtiras bir araya gelince, belli bir kesimden de kabul görüyor, geçici de olsa bir ‘Başarı’ yolu açıyor.
Sonra?
Yok, kardeşim, yok.
Sonrası yok.
‘Gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu var’ derler ya.
*
Şimdi, yani önümüzdeki süreç böyle ihtiraslara, yalana, dolana, iftiraya yönelik bir seçim süreci olacak. Şimdiye kadar ortada görünmeyen, toplumsal hiçbir risk almayanlar, tatlı su balıkları yavaş, yavaş ortaya çıkıyor. Işığı gören, iktidara yakın görünen limana demir atmaya çalışıyor.
O nedenle ihtiraslar bu dönemde daha çok tavan yapabilir.
Aman dikkat!
Cumhuriyetin ikinci yüzyılındaki siyaset yapısına uyumsuz olacakları için şimdiden ayıklanmalıdır bu ihtiraslı tipler. Gerçi dönem de onlara uygun olmayacak, bu tipleri kabul etmeyecek, dışlayacak.
Biz de takipte olacağız.
Biz derken şahsi değil, bizler demek istedim.
İhtirassız, toplumsal düşünen çok insan var bu ülkede, bu topraklarda.
Hiç birimizde utangaç değiliz, söyleyeceklerimizi her fırsatta, her ortamda rahatlıkla söyleyebiliriz, söyleyeceğiz de.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR