NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Son istasyon ve demokrasi vizesi

Son istasyon ve demokrasi vizesi

Bireysel ya da toplumsal yaşamın; ilkeli, prensipli, vakur duruşları şu ya da bu şekilde terk edilmeye başlandığı andan itibaren eksi bakiye sinyali de gelmeye başlar.
Eksi bakiye sinyali bir iktidar için sonun başlangıcı anlamındadır.
Bugün değilse yarın.
Ya da bir süre sonra.
Gidilen/tercih edilen güzergâhın bir yerinde mutlaka ‘the end’ tabelası vardır, o istasyondan sonra da bir çıkış yoktur. O istasyon demokrasi istasyonudur, halkın, halkların durağıdır, çok kalabalıktır, o nedenle ‘Demokrasi vizesiz’ geçişlere izin yoktur. Dengeli, ilkeli yol yürüyüşünün dışında hamasetle, husumetle yapılan yürüyüşlerin çarptığı yer çıkmaz sokaklardır.
‘Asla yapmayacağım’ diyenler bir süre sonra hiçbir şey yokmuş gibi davranıp, yok dediği şeyleri yapmaya başladığında kaybetmeye başladığının sinyallerini vermeye başlamıştır. İktidarın bu anlamdaki pratiğinin tanıklarıyız.
Gerek iç gerekse dış politikadaki kararsızlık, bugün yok saydıklarını bir sonraki adımda hiçbir şey olmamış gibi, kabul etmek, tanımak hatta bağrına basmak, böyle bir ritüelin içine girmek, dünyanın herhangi bir yerinde de olsa bir Devlet için, bir ülke için eksikliktir, güvensizlik nedenidir.
Bizim şu an içinde bulunduğumuz durum da aynen böyle bir durumdur.
Devlet ile devlet erkini yürütme olgusunu birbirinden ayırmayan, ayıramayan ya da bilerek/isteyerek bir arada tutarak iktidar etme gayreti içinde olmak, sıkıntılarımızın ana nedeni oldu. Mevcut iktidarın yönetim anlayışı, yasama, yürütme, yargı erklerinin tek elden yürütülmesine zemin hazırladı, ‘Devlet sabrını’ sınadı, test etti, dumura uğrattı.
Birkaç süzgeçten geçirilerek ‘devlet aklı’ olarak devreye giren kararlar, birkaç kişinin ‘o anki ruh hali’ kararları olarak yansıdı, tutmadı, sonrasında da ‘olmadı sil baştan’ kararlarına dönüştü…
Ve de geldiğimiz son nokta!
Belki de istasyon…
Asgari ücret
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)
Öğrenci kredi faizleri
Bayram ikramiyesi gibi muhalefet tarafından, daha doğrusu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirerek, talep ettiği ne var ise, tamamına karşı çıkıldı.
Ancak sonuçta; o ne dediyse iktidar onu yaptı.
Vatandaş, ülkeyi yönetenlerin yaptı U dönüşlerini, hesabına geleni yaptığını da gördü, ülkeyi yönetmeye aday olanların dimdik yürüyüşünü de gördü.
Şimdi geldik, karar aşamasına.
Bu son istasyon, demokrasi vizesi şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR