Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Tapuda Alınan Harç Ve Döner Sermaye

Tapuda Alınan Harç Ve Döner Sermaye

Ev alma veya satma için tapuya işiniz hiç düştü mü?  
Tapuda alıcı ve satıcıdan alınan toplan %04 lik tapu harcı ile döner sermaye için alınan paradan haberiniz var mı?  
Ve alınan bu harç ve döner sermayeyi doğru buluyor musunuz? 
Benim işim düştü, alıcı ve satıcıdan toplamda %04 harç ve döner sermaye adı altında para alındığını gördüm ve doğru bulmadım. 
İşin yasal olması ile vicdani olması farklıdır. Dine uygun ve ahirette hesap sorulma olayı ise daha farklıdır. Yasal olup vicdani veya dine uygun olmayan bir sürü yasalarımız vardır. Bu yasaların varlığı ve sebep oldukları sonuçlar hakkında dünyada uygun görülse de mahkeme-i Kübra da bize bir ayrıcalık tanımayacağı gerçeğidir. 
Bana göre yasal olup vicdanımı zedeleyenlerden biri de taşınmazlardan alınan harç ve döner sermayelerdir. İslam hukukunda ihtiyaç için alınan taşınmazdan hiçbir ad altında vergi alınmaz ve Zekâta tabi olmaz. 
İmkânların oldu, bütçene uygun bir gayrimenkul aldın, sıra tapu işlemi için randevuyu aldın, tapu dairesine gittin ve tapumu alacağım diyorsun. Hiçte kolay olmuyor.  
Devlet kurumu olan ve senin verdiğin vergilerle sana bedava hizmet vermesi gereken kurum, alıcı ve satıcıdan rayiç bedel üzerinden toplamda %04 ve döner sermaye adı altında bir miktar parayı senden peşin alırlar. 
Gayrimenkul alandan harç alınması bir nebze de olsa (ikinci tapuda doğru bulmuyorum) makul karşılarken satıcıdan da alınması aklım kabul etmiyor ve doğru bulmuyorum.  
Satıcı sattığı taşınmazı aldığı zaman tapu harcını daha önce zaten vermişti. Satınca yeniden ondan alınmasının hikmeti nedir? 
Ben alınan harcın haklı bir tarafını bulmadım. Biri biliyorsa izah etse de verdiğimiz paraları gönül rızasıyla vermiş olalım. 
Nisa suresi 29: “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaret olursa o başka. Kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah, size karşı çok merhametlidir.”(diy. Meal) 
Oysa birçok kurum ve kuruluş, hizmet bedeli veya depozito alırken, devir veya terkinde ikinci bir hizmet bedeli alınmadığı gibi depozito da iade edilir. Tapu dairesinin bu ayrıcalığı, hikmeti ve sebebi nedir? 
Zaten hayatımızın büyük kısmı vergileri ödemek için çalışır çaba gösteririz. K.D.V, stopaj, gelir, götürü… İsmini sayamadığım yüzlerce çeşit vergi var. Aldığımız mal ve hizmete ödediğimizin %50-60 tekabul eden kısmı değişik adlar altında alınan vergilerdir. Kamu tarafında sunulan hizmetlerin harç ve döner sermaye adı altında ekstradan paralı olması gerçekten üzücüdür. 

Bakara suresi 188 ayet “Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken, insanların mallarından bir kısmını haram yollardan yemeniz için o malları (idarecilere veya mahkeme hakimlerine) vermeyin”(Diy. Meal) 
Alınan bu harç ve döner sermaye bu ayetlerin hükmü kapsamına girip girmediğini tam bilmiyorum. Ancak kamu kurumu olan Tapu dairelerinin yasal dayanağa dayalı aldıkları bu paraların haklı ve vicdani bir gerekçesi olduğuna inanmıyorum. 
Oylarımızla bize vekâleten seçilen Millet vekili ve iktidarın bu haksızlığa dur demesi için yasal düzenlemeler yapılmalarını talep etmekteyim. 
Selam ve dua ile.

Fatih Yokuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR