NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Tekstil Organize Sanayi

Tekstil Organize Sanayi

Uzun zamandır Diyarbakır’da Tekstil Organize Sanayi, Hayvancılık Organize Sanayi isimlerinin varlığı ile hemhal durumdayız. Türkiye’de ilk olması nedeniyle de kentin övgü kaynağı. Böyle kendinden menkul, kendi sınıfında üretime dönük yatırımların değerlendiği alanların varlığı son derece önemli.

Tekstil Organize Sanayinin ilk yatırımcısını ziyaret ettik. Diyarbakır’da önemli yatırım gerçekleştiren, daha önce normal bir tezgâhtan Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrika daha sonra ikinci fabrikasını devreye sokan JİBER iç giyimin misafiriydik. OSB’deki iki fabrikasını kapatmış, Tekstil Organize Sanayi’de üretimi mükemmel bir fabrika konseptinde ortaklaştırmış. Hem Tekstil Organizede tek, hem de kendi alanında tek fabrika. Şimdilik 500 kişi istihdam ediyor, tam kapasitede bin kişi istihdam edecek.

Her şey çok güzel, onun ötesinde mükemmel. JİBER, şu anda Tekstil Organize sahasında tek başına lider. Bu liderliğin altında büyük bir çabanın varlığını biliyoruz. Hayırlı olsun.

**

Ben onun ötesinde, Tekstil Organize Sanayi bölgesini, mevcut durumu şöyle değerlendirdim;

 ‘Güçlü firmalar teşvikler alıp fabrikalar kuracak, küçükler, yani yıllardır merdiven altı ya da dükkân altlarında fason üretim gerçekleştiren kesim için bir değişiklik olmayacak. Onlar yine sağlıksız koşullarda, sigortasız, büyükler için fason üretimler yapacaklar, küçük paralarla yaşamlarını idame ettirecekler.’   

Devletin tahsis ettiği arsalarda yatırım yapma hakkı sadece güçlülere ait olmamalı, güçsüz olanlarında o alanlarda yatırım yapmasını sağlamalıdır.  Tekstil ya da hayvancılık organize sanayi alanları Diyarbakır için, bölge için önemli yatırım alanlarıdır. Bu alanları ve bu konumları organize edenlerin, merdiven altı tabir ettiğimiz alanlarda çalışanları bir araya getirmek, ortaklaştırmak, ortak üretim alanında istihdamlarını sağlamak gibi bir çalışma yapması gerekmiyor mu?

Belli bir alanda kümelenme sağlanmak isteniyorsa, merdiven altındakilere de, bina girişlerindeki sağlıksız koşullarda üretim yapanlara da tekstil organize sanayi alanında çalışma koşulları yaratılmaz mı?

Bu sorular kafama takıldı.

Tam manasıyla kooperatifçilik biçiminde olmasa da, o anlamda bir çalışma hedeflenirse, devletin tahsis ettiği alanlarda; fason üretim yapan merdiven altı üreticilerine de profesyonel bir alan yaratılmış olur. Gördüğüm kadarıyla Tekstil OSB’de küçük çaplı üreticileri aşan bir durum söz konusu.

Hayvancılık organize sanayi ne durumda, bilmiyorum, ona da bakacağız. Bu alanlar belli kesimler için mi organize ediliyor, geniş yatırımcı kitlesine ulaşmak için mi organize ediliyor, bu da merak konusu.

Naci Sapan

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR