Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Yalan ve Münafık

Yalan ve Münafık

Yalan: Gerçeğe aykırı, uydurma ve kandırma için söylenen söz.

Münafık: Içi dışı bir olmayan, inanmadigi halde inanıyor gibi gözüken... manasina gelir.

Islamin şiari sıddık yani doğruluktur. Sıdkın karşıtı kizb yani yalandır. Yalan da islamin kebbih gördüğü en çirkin davranıştır.

Kişiye dünyada bazi haklar ve çıkarlar sağlasa da tövbe etmeden ölen kişikeri ahirette rezil edecek günahkarin başında gelir.

Madem ölüm hak. Biz de birgün ölüm şerbetini taşacağız.

Malın, saltanatın, unvanın, makamın... fayda etmediği o günde rezil olmanak ve cehennem azabından tatmanak için yalan söylememeye özen gösterelim.

Ebu'd-Deda (ra) Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selleme: "Ey Allah'ın Resulü! Müslüman içki içebilir mi? Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem "İçebilir" der. "Müslüman hırsızlık yapabilir mi?" "Yapabilir" der. "Müslüman zina yapabilir mi? Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem "Evet yapabilir" Adam "Peki, yalan söyler mi?" Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem hiddetle "Müslüman yalan söylemez."

Çok basit gördüğümüz, sık sık başvurduğumuz, çıkarımıza, siyasetimize alet ettiğimiz yalan; dini açıdan doğru olmayan bir davranıştır.

Günü kurtarmış, çıkarı elde etmiş, siyasette faydasını görmüş olsak da ölüm ve sonrası perişan olacağımız da bir gerçektir.

Yalan söylemekle "Cam parçalarını elmaslara" tercih edenlerden oluruz.

Özel bazi haller için yalana fetva verilmiş olsa da yapmamız gereken yalana tenezzül etmememizdir.

Tövbe etmek için Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin huzuruna gelen birisi; işlediğini günahları saydıktan sonra, "Yalnan söylüyorum" dediğinde, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem "önce yalan söyleme" demiştir.

Ibnu Mes'ud (ra): "Kul yalan söylemeye ve yalam söyleme niyetini taşımaya devam edince bir an gelir ki, kalbinde önce siyah bir nokta belirir. Sonra bu nokta büyür ve kalbinin tamamı simsiyah olur. Sonunda Allah nezdinde "yalancılar" arasında kaydedilir.

Yalan söylemenin bir neticesi de Münafik olma ve cehennemde en çetin azabı gören tehlikesidir.

Ahzap 73 ayet: "Allah, münafık erkeklere ve münafık kadınlara, Allah'a ortak koşan erkeklere ve Allah'a ortak koşan kadınlara azap etmek; mümin erkeklere ve mümin kadınlara da tövbelerini kabul etmek için insana emaneti yüklemiştir. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edendir."

Azap ehli olarak Münafıkların ilk sırada olması azabın en şidetlisini göreceklerine bir işarettir.

Münafiklar kimlerdir?

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Münafığın alameti üçtür.  Konuştugu zaman yalan söyler. Söz verdiğinde sözünde durmaz. Emanete hıyanet eder." (Buhari)

Yalan ve Münafık arasında bir bağ vardir. Munafikliga giden yol ancak yalan ile mümkündür.

Yalanin olmadığı yerde münafıklık da olmaz.

Tövbe 67 ayet: "Münafık erkekler ve münafık kadınlara birbirlerindendir. Kötülüğü emredip iyiligi yasaklarla, ellerini de sıkı tutarlar..."

Allah'ın haram saydigi  kötülük ve yalanda bir birini desteklerler.

Siyasetcilerin durumu cok zor.

Partisi ve kendisi için oy isterken yalan söylemeleri, verdikleri sözleri iktidara geldiklerinde tutmamaları ve emaneten aldıkları oylarla vekil olurken hıyanet etmeleri.

Behz İbnu Hakim (ra) anlatıyor: "Resulüllah sallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Yazıklar olsun o kimseye ki, insanları güldürmek için konuşur ve yalan söylerler! Yazık ona, yazık ona!"(Ebu davud, Müslim)

Güldürmek ve eğlendirmek için yalan söyleyene yazıklar olsun diyen, siyaset ve çıkar için yalan söyleyene ne denmelidir?

Selam ve dua ile.

Fatih Yokuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR