Şevval Akengin

Şevval Akengin

Karantina döneminde beslenme

Karantina döneminde beslenme

Bildiğimiz üzere Dünya Sağlık Örgütü  11 Martta Covid-19 salgının hızlı yayılmasıyla sebebiyle pandemi ilan etti o süre zarfından bu zamana kadar salgınla mücadele hız kesmeden devam ediyor.Kış aylarına girmemizle vaka sayılarında ciddi artışlar gözlenmekte ve bu durumda şuan için herkesin kendi karantinasını ilan etmesine sebep olmakta.Karantina sürecide kişinin rutin yaşantısından uzak kalmasına neden olmakta bu durumda duygu durumu değişimine ve hareketsiz bir yaşama sebep olmaktadır.Yaşanılan fiziksel ve psikolojik durum beslenme düzeninin değişmesine neden olmaktadır.Bu karantina  döneminde önemli olan değişen duygu durumuna bağlı oluşabilecek yanlış yeme davranışlarının önüne geçmek,kilo artışını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır.Bu amaçla aşağıdaki adımlara uyum konusunda özen gösterilmelidir.

-Karantinada azalan fiziksel aktivite ile karbonhidrat içeriği yüksek ürünlerin fazla tüketimi vücut ağırlığında artışa neden olabilir bu yüzden enerji içeriği yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen antioksidan  ( A,C,E ) vitamin tüketimi arttırılmalıdır.

-Dış mekanda daha az zaman harcandığı ve kış aylarında olduğumuz için yeterli düzeyde D vitamini alınmamaktadır.Yeterli düzeyde D vitamini alımının oksidatif strese karşı koruyucu olduğu bilinir bu durumda bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.Bu yüzden gerekli biyokimyasal tahlil sonuçları yapılıp takviye alınmalıdır.

-Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

-Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

-Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunur bu yüzden ev içerisinde olabilecek fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.

-Akdeniz diyetinin temelini oluşturan meyve,sebze,kurubaklagil,yağlı tohum ve tam tahıl tüketimi ihmal edilmemelidir.

-Kış aylarında olduğumuz için susuzluk hissi oluşmaz bu yüzden su tüketimine dikkat edilmeli ve günde en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir.

-Şekerli içeceklerden,hazır gıdalardan,kızartmalardan ve rafine gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Omega-3 açısından zengin olan balık haftada en az 1 gün tüketilmelidir.

-Bağırsak florasının sağlığı için posa ve lif açısından zengin olan kurubaklagiller  haftada  en az 2 gün tüketilmelidir.

-Kış sebzelerinden kereviz,ıspanak,pırasa,brokoli,karnıbahar,pancar,havuç tüketimi arttırılmalı;kış meyvelerinden ise elma,portakal,mandalina,nar,ayva tüketimi arttırılmalıdır.

-Meyveyi akşam tüketmek yerine ara öğünlerde olacak şekilde günde  en az 3-4 porsiyon tüketilmelidir.

-Meyve suyu yerine meyve tercih edilmelidir.

-Ara öğünlerde tüketilmesi gereken bir diğer grup ise yağlı tohum dediğimiz fındık,fıstık,badem,ceviz vb.dir.Tüketilen bu yağlı tohumlar daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur ve günlük almanız gereken omega 3 ün bir kısmını karşılar.

-Kahvaltı öğünü ihmal edilmemeli ve herhangi bir sağlık sorununuz yoksa her gün 1 adet haşlanmış yumurta tüketilmelidir.

-Yoğurt,kefir,turşu suyu gibi fermente gıdalar probiyotik açısından zengin olduğu için tüketilmelidir.

Diyetisyen Şevval Akengin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şevval Akengin Arşivi
SON YAZILAR