NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Yeni Kapı-Rant Kapısı mı?

Yeni Kapı-Rant Kapısı mı?

 

Zamanım oldukça sur içi bölgesinin Yeni kapı bölgesinde turluyorum, anılarımı tazeliyorum. Doğup büyüdüğüm, koştuğum, top oynadığım alanlara bakıyorum, hatıralarımı canlandırıyorum, bazen de kendimi rehabilite diyorum. Parasız rehabilite.
Dün, önceki gün sabah erkenden dolaştım.
Amaçsız değildi elbette ki dolaşmam. İşyeri olarak yapılmış, planlanmış bölgedeki dükkânların satış-kira gibi ihalesi söz konusuymuş. 10 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek, bunun için de ilgili kurum esnaflara sözlü yazılı olarak bildirimde bulunmuş, ‘Gelin ihaleye katılın’ demiş.
Nasıl olur, ihale şartları nedir bilmiyorum, ancak tarihi ve turistik bölge olarak lanse edilen, turist çekileceğine inanılan bu bölgenin yakın zamanda hareketleneceği inancında değilim.
Daha çok iş var orada.
O bölgede sanki birilerinin acelesi varmış gibi geliyor bana.
Yeni bir durum da değil.
Şöyle ki;
Alelacele yakıldı, yıkıldı, sonra aynı şekilde yapılar süratle ihale edilerek inşa edildi, şimdi de işyerleri ihale ediliyor. Kupon yerler büyük markalar için ayrılmış. Hani o büyük, büyük isimleri olan uluslar arası markalar var ya, bir de Türkiye’deki takipçileri ana arterdeki yerleri alabilecek. Yerel kafeler, yerli markalar içe doğru olan işyerlerinin ihalesine girebilecek.
Tabi bu arada yüksek kira bedelinden de söz etmek gerekiyor.
Öyle sıradan bir esnafın girebileceği bir ihale değil, parası olanın gireceği bir ihale. Kiraları bir yana, işyerlerinin tefrişi, düzenlenmesi, dayanıp döşenmesi için dünyanın parası lazım.
Açıkçası bölge tam bir rant bölgesi olmuş.
Yıktıklarında da rant demiştik, yaparken de öyleydi, şimdi de öyle devam ediyor, yani rant ve talan bölgesi olarak adlandırırsak haksızlık etmemiş olacağız.
*
Bunlar bir yana, o bölgenin tarih ve turizm gezilerine açılabilmesi için de zamana ihtiyaç var. Restorasyonu devam eden tarihi yapılar var, hala restorasyonuna başlanmamış yapılar var. Yeni kapı alışveriş merkezi ihale edilecek, bir süre buranın da hazırlıkları sürecek.
Gerçek bir dağıtım söz konusu olacak mı?
Kimler, nasıl ne şekilde hak sahibi olacak?
Gerçek hak sahipleri bu bölgeden nasıl ne kadar yararlandı?
Bunların tamamı muamma?
Bütün bilinmeyenler ve acele bu nedenle.
Oldu, bittiye getirmek!
Yani bu iktidar giderken, tüm Türkiye’de olacağı gibi, Diyarbakır’da da arkasında büyük enkaz bırakacak. Sur içinde, Yenikapı bölgesinde, yani bizim gâvur mahallemizde bırakılan enkazın ne olduğunu biz biliyoruz da!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR