NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Yüksek kira, fahiş nakliye!

Yüksek kira, fahiş nakliye!

Deprem sonrası hasarlı evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşların kiralık ev arayışı, ev sahiplerinin yüksek kira talebi kamuoyunda büyük etki yarattı. Özellikle Diyarbakır ve Mersin illerinde talep edilen fahiş fiyatlara gösterilen tepkiler artarak devam ediyor.
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin karşı kampanya başlattığı kira konusuna dün Ticaret Borsası da dâhil oldu. Başkan Engin Yeşil, yüksek kira taleplerinin kabul edilemez olduğuna işaret etti. Bu arada, DİSİAD’ın başlattığı’ Yüksek kiraya hayır’ kampanyasına destekler de devam etti.
Konu önemli, ilerleyen zaman diliminde kira meselesi ev sahipleriyle kiracı konumunda olanlar arasında ciddi problemlere neden olacak. Çünkü hasarlı binalar yıkıldıkça konut ihtiyacı artacak, dolayısıyla kiralık ev bulmakta da sıkıntı yaşanacak. Ev bulamayanlar, kaderine razı bir şekilde yüksek fiyatları kabul edecek, ancak, ödeme güçlüğü çekenler ne yapacak?
Ekonomik dar boğazın vatandaşı hareketsiz yakalamışken, üstüne bir de deprem gibi büyük bir felaketin yaşanması sıkıntıların katlanarak büyümesine neden oldu. Barınma sorunu da buna paralel olarak büyüyecek gibi görünüyor. Az hasarlı, orta hasarlı, tam hasarlı evler yıkıldıkça, kiraya çıkacak aile sayısı da büyüyecek.
Fahiş ev kiraları önlem alınmadığı takdirde daha da büyüyeceğe benziyor.
Takipte olacağız, rantçılarla diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da mücadele edeceğiz.
Ev sahibi ‘terörünü’ konuşurken, bir de nakliyeci ‘Terörü’ gündem geldi. Deprem sonrası ev ve eşya taşıma işi yoğunlaşınca nakliyeciler de gündem oldu. O kesimle ilgili de şikâyetler başladı. Normal zamanların iki katı fiyat talebinde bulunanlar var, ayıptır…
Bu yapılanlar fırsatçılığın dışında artık soygundur, yağmadır, talandır. Fahiş kira ve taşıma da talep edilen rakamlar, vicdanlara sığmadığı gibi, insani de değil. Bu mesele bireysel bir mesele değil, toplumsaldır. O nedenle, yağmacı, talancı sınıfında değerlendirilecek olan bu fırsatçı kesimin toplum içinde ifşa edilmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Sur içindeki çatışmalar sonrası evlerini taşıyanlara da nakliyeciler aynı tavrı sergilemişti, o zamanda büyük tepki aldılar, şimdi aynı şeyi tekrarlıyorlar.
*
Bu da okuyucu mesajı;
Kayapınar’da otogar yakınında 1 yıllık bina, depremden önce 2+1 dairelerine 1.800.000 TL, 3+1 dairelerine de 3.000.000 TL istiyorlardı. Şimdide kira fiyatlarını 2 kata çıkardılar, Kaya pınar tarafındaki mülk sahipleri. Bu bölgedeki bütün site ve yapılar çoğunlukla zarar görmüş. Allah muhafaza bir dahaki sarsıntıda bu binaların çoğu yıkılma tehlikesi altında. Utanmadan bu dairelere aylık 7/8 bin TL kira istiyor mülk sahipleri.
Bugünler geçer, halk hesabını sorar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR