NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır-Çeteler-Muhbirler!

Diyarbakır-Çeteler-Muhbirler!

Bu konuyu birkaç yazımda dikkatlere sunmuştum.
Evet, ‘Çete’ meselesinden söz ediyorum.
İçinde her türlü melaneti barındıran gayri resmi bir ‘kurumsal’ yapı olmasına rağmen, varlık nedenleri; arkalarında/yanlarında üniformalı ya da üniformasız bazı resmi görevlilerin olduğu gerçeğidir. ‘Bazı’ dedim, çünkü doğru, liyakatli, devlete, millete saygılı görevlileri bu kirli durumdan azade tuttuğum içindir.
Çeteyi/çeteleri paket konsept olarak düşünelim, içinde her alandan kriminal durumu, bireyi barındırabilir. Hırsızı, arsızı, katili, uyuşturucu taciri, baronu, uyuşturucu kullananı, gaspçıyı, faizciyi, tefeciyi, soyguncuyu v.b.v.s türden aklınıza gelebilecek her kesimden kriminallerin ortak alanıdır çeteler, çetecilik.
*
Neden böyle bir anlatımla başladım?
Bunların tamamının bozulan, bozdurulmaya çalışılan toplumsal yapımıza yönelik verecekleri zararı daha önce olduğu gibi, bir kez daha hatırlatmak ve konuşmak için.
‘Parası, arsası, evi olana çökecekler, hatta çöktüler’ dedik, gerçekten oldu, tehditler başladı, haraçlar istendi, silahlar patladı.
Uyuşturucu tacirleri cirit atıyor. ‘uyuşturucu kullanım yaşı ilkokullara kadar indi’ dedik, oldu.
Ve de önceki akşam en ağırı oldu.
Dershaneden çıkan öğrenciler, dinlenmek için yakın bir parka gitti.
Bağlar ilçesindeki parkta madde bağımlısı küçük yaştaki birilerinin saldırısına uğradılar.
Saldırı bıçaklıydı, 5 genç yaralandı, 1’i yaşamını yitirdi.
Diyarbakır için ağır oldu, aileler için geriye dönüşü mümkün olmayan bir durum oldu.
Aileler, artık çocukları için endişeli bir bekleyiş içinde olacak.
Siyasi ve ticari ahlaksızlığın hâkim kılınmaya çalışıldığı Diyarbakır’daki başıboşluk, bir anlamda ‘sahipsiz’ bir görünümü yansıtıyor. Sivil kuruluşların kente yönelik sahiplenmesinin önünü kesmek isteyen, değersizliği kendinden menkul, değersizler listesindeki gazetecilerin provokasyona dönük yazılarını da ‘çeteci paket’ içinde değerlendiriyorum.
DTSO, Baro ve diğer STK’larla ilgili yönlendirici bilgilendirmeyi yapanlar bu kentin insanları. ‘Gazetecinin’ sokaktan, alandan edindiği bilgiler değil.
Yandaş gazetecilerle yenilen akşam yemeğinde yönlendirme amaçlı aktarılan bilgilerdir. Kentine, kentinin insanına ihanet eden bu muhbirler de ‘çeteci’ pakete dâhildir.
*
Şimdi dönelim madde bağımlısı çocuklara, 1 gencin hayata veda etmesi meselesine.
Bu durum tamamen asayiş meselesi, her zaman, her an her yerde buna benzer hadiseler yaşanabilir. Okul, dershane, park alanlarında galiba fazladan asayiş kontrolleri yapmak, caydırıcı olmak gerekiyor.
Genç öğrencinin ölümü, nedenleri, ciddi bir şekilde masaya yatırılması gereken bir durum olarak bizleri sorguluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR