Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Her iş kazası önlenemez değildir

Her iş kazası önlenemez değildir

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ya göre iş kazalarının %50’sinin önlenebilir kazalar olduğu- nu, %48’inin ise sistemli bir çalışma ile önlenebi- leceğini açıklamaktadır. Bu açıklamaya göre iş kazaların %98’i önlenebilir kazalar olduğunu ortaya koymaktadır. Her türlü tedbiri aldıktan sonra öngörülmeyen durumlardan dolayı kazalar olabilir. Ama bunun oranı oldukça düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Öyleyse bizde neden bu kadar insanın öldüğü kazalar ortaya çıkmaktadır. Bu durum şunu göstermektedir ki, kazalardan yete- rince dersler çıkarılmadı ve gereken iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlerin alınmadığı ve savsaklandığı ortaya çıkmaktadır. Gereken tedbir- ler belli bir maliyeti de ortaya çıkardığı için genellikle işverenler elde edecekleri kardan fera- gat etmemek ve daha fazla kazanç elde edebilmek için iş güvenliğine gereken yatırımları yapma- makta veya çalıştırdıkları insanların kapasitelerini sonuna kadar zorlayarak daha fazla iş yaptırmak- tadırlar. Bunlar olmayınca da kazalar kaçınılmaz olarak yaşanmaktadır. Birçok insanın yüreği dağ- layan, birçok ailenin yüreğine kor düşüren facia- lara neden olmaktadır.

Son Bartın Amasra’da yaşanan maden kazası da buna benzerdir. Çünkü bir süre önce Sayıştay’ın risk taşıdığı yönlü uyarıları dikkate alınmış olsaydı bu kaza önlenebilirdi. Ya da en azından çalışan işçilerin ailelerine yansıttığı, maden patlayabilir yönlü söylemlerinin madenin sorumlu kademelerine de yansıtıldığı düşünüldü- ğünde veya uyarı cihazlarındaki değer değişimleri dikkate alınıp gereken tedbirler yerine getirilseydi bu kaza önlenebilir olacaktı ve onlarca kişi hayat- tan kopmayacaktı.

İş kazalarında ölümler sadece madenlerle de sınırlı değil. Neredeyse hemen her gün birçok yerde ve iş kolunda ölümlü ya da yaralanmalı iş kazaları olmaktadır. Bunların da büyük bölümü çalışma alanlarında iş güvenliğinin yeterince sağ- lanmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kazalara ilişkin İSİG’in raporlarında detaylıca yer almaktadır. Ayrıca günlük medyaya da yansımak- tadır.

Şimdiye kadar yaşanan acılı, yürek burkan ve ülkeyi yasa boğan ölümlü kazalardan sonra artık gereken iş güvenliği tedbirlerinin ve teknik dona- nımlarının bir an önce yerine getirilmesi için yerinde denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR