Nesrin Erdoğmuş

Nesrin Erdoğmuş

Elazığ-Diyarbakır DİKTUMDER kültür Buluşması...

Elazığ-Diyarbakır DİKTUMDER kültür Buluşması...

Sevgili Okuyucularım Merhaba.

Geçtiğimiz pazartesi günü Elazığ ve Diyarbakır kültür sanat etkinliği, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde yapıldı.

Dicle nehrinin ve Fırat nehri kollarının birbirine kavuştuğu yer Hazar da.

Her zaman derim Kültür sanat edebiyat bir şehrin kalkınması için en büyük varlığıdır.

İnsanların doğdukları şehirler farklı olabilir. Şiveleri farklı olabilir.

Kültürleri farklı olabilir.

Ama konu Kültür sanat ve edebiyat ise gönüller hep bir nokta da güzelliklerle farklı gönüllerde buluşur.

Yürekten yüreğe ezgiler, bir coşku halinde yaşanır.

Geçtiğimiz pazartesi günü;

Elazığ’ın Hazar ilçesinde düzenlenen tarihi Kültür ve sanatın buluşmasına tanıklık etmek için Diyarbakır ilinden Elazığ iline gitmek için hep beraber yola çıktık.

Bu kültür ve sanat kafilemiz epey kalabalık bir kafileydi.

Ekibimiz de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Mesut Tanrıkulu, Prof. Dr. Oktay Bozan, Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı, Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Yōnetim Kurulu üyeleri Remzi Dayan, Ben Nesrin Erdoğmuş, M. Ali Çetiner, Mehmet Ali Kirsaçlı ve Ali Altur vardı .

Ayrıca Diyarbakır Türkmenler Derneği Başkanı, Cumali Kahraman ve Hanım diye hitap ettiği sevgili eşi, Diyarbakır Valiliği Sivil toplumla İlişkiler Müdürlüğü şefi Yalçın Aydın, Araştırmacı Yazar İbrahim Evirgen, Gazeteci Şeyhmus Kızılaslan, Gazeteci Yaşar İçen ile Diyarbakırlı Ses sanatçısı İbrahim Macit ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Koro Şefi olan Meltem Macit hanımefendi bizlere katıldı.

İlk durağımız Sivrice Belediyesinde gerçekleşti.

Bu etkinliğin amacı

Manas Yayıncılık yayınevi tarafından Elazığ’ın Hazar ilçesinde 25 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği ve Elâzığ Musiki Konservatuvarı Derneği’nin tarihi Kültür ve sanat Buluşmasıydı.

Manas Yayıncılıktan Sayın Şener Bulut bey tarafından organize edilen Elazığ‘ın Hazar ilçesinde 25 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen Kültür sanat buluşması, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Elâzığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Elâzığ Belediyesi, Turizm ve Musiki Derneği ve Elâzığ Musiki Konservatuvarı Derneği’nin tarihi Kültür ve Sanat buluşmasını hep birlikte büyük bir coşkuyla Elazığ 'ın Sivrice ilçesinde gerçekleştirildi.

Elazığ’ın Hazar ilçesinde düzenlenen tarihi Kültür ve sanat buluşmasına da

Elâzığ ilinden bir çok şair ve yazarın katılımı da oluştu. Etkinlikte Elazığ ilinden katılan çok kıymetli Şair ve Yazarların isimlerini de bu yazımızda saymadan geçemeyiz.

Hepsi birbirinden kıymetli ilim irfan kültür sahibi tarihçi şair ve yazarlardı.

Etkinlikte ;

Prof. Dr. Muhammet Beşir Aşan, Dr. M.Naci Onur, Hadi Önal, Süleyman Baydili, Şerif Aydemir, R. Mithat Yılmaz, Günerkan Aydoğmuş, Zekeriyya Bican, Tuncer Sönmez,

İlhami Bulut, Mahir Gürbüz, Mehmet Şükrü Baş, İhsan Nazik, Ahmet Demir, Muammer Aksoy, Hüseyin Göçeri, Hasan Ergün Yılmaz, Doğan Sever ve Resmiye Tokgöz katılımıyla bu büyük organizasyon kulaklardaki pası silip, yüreklerde hos bir seda bıraktı.

Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu ve Beraberindeki heyetimiz Sivrice Belediye Başkanı Turgut Gündoğan beyefendiyi makamında ziyaret ederek Diyarbakır dan getirilmiş hediyeleri takdim ederek başlangıcı yaptılar. Tabiki Ben deniz de " Umut Cesaret ve Gökyüzü" ayrıca " Yüreğimin Fısıltısı" adlı iki kitabımı sayın başkanımıza armağan ettim.

Toplantıda önem verilen konulara dikkat çekerek konuşmalar yapıldıktan sonra,

.Heyet daha sonra mesire yerine kahvaltıya geçerek güne başladı.

Kahvaltıdan sonra programın açılışını ve programın sunuculuğu ve yönetimini Sayın Hadi Önal hocamız gerçekleştirdi.

Elazığ ilinin tarihi ve Diyarbakır ilinin tarihçeleri konu olarak anlatıldı.

Şiirler okundu.

Elazığ ili ve Diyarbakır iline ait türküler söylendi.

Programı yöneten kıymetli hocamız Sayın Hadi Önal Diyarbakırlı Şair Yazar olarak adımı anmadan önce

" Ne muhteşemsin sen

Mezopotamya 'nın nazlı gelini " şiirimin mısraların ı okuyup

Dicle'nin Kızı Şair Nesrin Erdoğmuş hanımefendiyi sahneye davet ediyoruz " dediğinde o muhteşem duyguyu o kadar büyük bir heyecanla kadın yüreğimde hissettim.

Sahne alıp

Evliyalar şehri, Peygamberler şehri Diyarbakır ' ın yetiştirdiği

Ahmet Arif' in Cahit Sıtkı Tarancı 'nın, Şevket Beysanoğlu' nun, Sezai Karakoç'un, Ziya Gökalp’ın, Süleyman Nazif'in Şair Sırrı Hanımın, Esma Ocak hanımefendinin ve isimlerini sayamadığım Bir çok şair ve yazarın memleketi olan Diyarbakır' dan güzelliklerle beraber şiirin edebiyatın tarihin yaşandığı memleketimin güzelliklerinden dem vurmaya çalıştım.

Evliya Çelebi seyahatnamesini yazarken Diyarbakír'a gidiniz, gözünüzü kapatınız elinizle beş kişiyi yakaladığınız da, bu yakaladığınız insanların ya şair olduklarını ya yazar ya da muallim olduklarını dediğini hatırlatmaya çalıştım.

Yani Mezopotamya'nın bu toprakları otuz ūç medeniyete tanıklık ettiğinde, ilim irfan edebi kişilikleri yüksek insanlar yetiştirmişlerdir.

Diyerek sözlerimi şiirlere bıraktım.

Kendi yazdığım " Mezopotamya'nın Geliniyim" adlı şiirimi Sezai Karakoç şaīrimizin " Sevgili" şiirini ve Cahit Sıtkı Tarancı şairimizin " Desem ki" adlı şiirlerini okuyarak gönüllerde hoş bir seda bırakırken kadın şairlerin toplumun her yerinde oldukları için teşekkür ederek sözlerimi bitirdim.

Evet;

Ben;

Bu toprakların kızıydım.

Dicle'nin kızıydım.

Fırat'ın kızıydım.

Bu coğrafyanın kızıydım.

Sizlerle beraber mutluydum gururluydum onurluydum.

Güzellikler paylaşınca çoğalır diyerek, bu yazımı kaleme aldım.

Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum.

Kültür sanat edebiyat etkinliklerinin her ilde böyle büyük organizasyonlarla olması için yetkililerimize seslenerek devam etmesini diliyorum.

Sevgilerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nesrin Erdoğmuş Arşivi
SON YAZILAR