Zeynel Hebun Güler

Zeynel Hebun Güler

Gotik Bir Hayat: Edgar Allan Poe (3)

Gotik Bir Hayat: Edgar Allan Poe (3)

“Tanrım, zavallı ruhuma yardımcı ol!”

E.A.P.

27 Mart 1834’te hayatını kaybeden manevi babası John Allan, Poe'ya mal varlığından hiçbir şey bırakmadı.

 İşten atılmasının ardından Baltimore’a dönen Poe, kuzeni Virginia Clemm ile evlenmek için 22 Eylül 1835’te izin aldı fakat o zaman evlenip evlenmediği bilinmemekte.

Thomas White ile yaptığı görüşmelerde davranışlarını düzelteceğine dair söz verdikten sonra işe geri çağrıldı. Bunun üzerine ailesiyle birlikte Richmond'a geri döndü. 1837 yılına kadar Messenger’da çalışmaya devam etti. Poe ve Virginia Clemm, 16 Mayıs 1836’da Presbiteryen töreni ile evlendiler.

 1840’a kadar Burton's Gentleman's Magazine ve Graham's Magazine gibi dergilerde çalışan Poe, 1840 yılında kendi dergisini çıkaracağını duyuran bir ilan yayımladı. Saturday Evening Post gazetesinin 6 Haziran 1840 tarihli baskısında tanıtım ilânı yayımlandı fakat dergi Poe'nun ölümünden önce basılamadı.

 Aynı yıllarda Poe arkadaşı Frederick Thomas sayesinde tanıdığı Başkan Tyler’ın oğlu Robert sayesinde gümrükte işe girmeyi umut ediyordu. Hasta olduğunu öne sürerek atanmasını görüşmek üzere aldığı randevuya katılmadı. Thomas, Poe'nun hasta değil de sarhoş olduğu için gelmediğine inanmıştı. Atama sözü almasına karşın atanmadı.

 1842 yılının Ocak ayında piyano çalarken ağzından kan gelen Virginia, veremin ilk belirtilerini göstermeye başladı. Virginia’nın hastalığının etkisiyle Poe, kendini daha çok içkiye vermeye başladı. New York’a dönerek kısa bir süre Evening Mirror'da çalıştı. Daha sonra Broadway Journal'da önce editör sonra sahibi oldu.

 Günümüzde büyük bir üne sahip olan “Kuzgun" şiiri ilk kez Evening Mirror'da yayımlanarak popüler oldu. Bu şiirden yalnızca $9 kazanmış olsa da ismi bilinmeye başladı.

 Dergisinin başarısız olmasıyla birlikte, günümüzde Bronx olarak bilinen bölgede Fordham'da bir kır evine taşındı. Eşi Virginia, bu evde 30 Ocak 1847’de öldü.

Eşinin ölümüyle birlikte daha dengesiz bir hale giren Poe, şair Sarah Whitman ile bir müddet ilişki kurmaya çalışsa da Poe'nun dengesiz hali yüzünden ilişkileri yürümedi. Bunun üzerine Richmond’a dönen Poe, çocukluk aşkı Sarah Elmira Royster ile görüşmeye başladı. Bu esnada konferanslar vermeye devam eden Poe,Royster ile 1849 yılında nişanlandı.

3 Ekim 1849’da Baltimore sokaklarında hezeyan içinde bulundu. Onu bulan Joseph Walker’ın söylediğine göre “büyük bir üzüntü içinde ve... acil yardım gerektirecek durumdaydı.” Washington Medical College'ta 7 Ekim 1849 Pazar günü sabah beşte hayatını kaybetti. Hastanede iken bilinci kapalı olan Poe'nun nasıl bu duruma geldiğini kimse öğrenemedi ve giydiği elbiseler kendisine ait değildi. Ölümünden önceki gece sürekli olarak “Reynolds" diye sayıkladığı bilinmektedir fakat kimi kastettiği bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda son sözlerinin “Tanrım, zavallı ruhuma yardımcı ol.” olduğu bilinmekte. Ölüm belgesi de dahil olmak üzere tüm tıbbi kayıtları yok olmuştur.

Online Kaynaklar

• Wikipedia

KitaplığımdanKaynak Yayınlar

• İletişim Yayınları

• İthaki Yayınları

•  Ren Yayınları

Zeynel Hebun Güler

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeynel Hebun Güler Arşivi
SON YAZILAR