NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

HDP kendini güncelledi

HDP kendini güncelledi

HDP, tutum belgesiyle kendini güncelledi, ‘Türkiye Partisiyim’ dedi. Eşbaşkanların deklere ettiği tutum belgesindeki görüş ve düşüncelere, ilkelere aslında çok da yabancı değiliz. Ancak, içinden geçtiğimiz bu kritik süreçte, ufukta görünen seçime hitap etmesi açısından son derece önemli eşbaşkanların açıklamaları.
Tutum belgesinin içinden çıkanlar iktidara aday parti imajı yansıttı, adeta bir seçim bildirgesi niteliğindeydi. Öğrenciden, kadına, çiftçiye, emekliye, esnafa, sendikaya, dış politikaya, doğaya, grev haklarına, sanata, eğitime, kültüre kadar uzanan, toplumun bütün kesimlerini kapsayan, herkesi ilgilendiren konuların uzun bir aradan sonra güncellenerek yeniden gündeme getirilmiş olması siyasete yeni bir soluk, bir hareket getireceğe benziyor.
Tutum belgesi, ‘HDP teröristtir’ diyenlere de ciddi bir cevap oldu sanırım. Her ne kadar onlar için hazırlanmış bir cevap olmasa da onlar da paylarına düşeni almışlardır. Toplumun bütün kesimlerinin sorunlarının çözümüne dönük vurguların yapıldığı tutum belgesinin, demokratik sivil anayasaya, eşit yurttaşlık temelinde, demokrasiye, adalete, barışa çağrı nitelikli olması, HDP’nin 2023 seçimlerine ciddi bir hazırlık yaptığının göstergesi olarak çıktı karşımıza.
O nedenle diyorum ki, bildiğimiz, ancak birçok kesimin aklından devre dışı bıraktığı konuları güncelleyerek hatırlattılar. İlkelerle, madde, madde ‘Türkiye partisi’ imajının yansıtılmış olması kamuoyunda ciddi bir karşılık bulacaktır.
Tutum belgesi, çok iyi çalışılmış, çok iyi hazırlanmış olmasının yanı sıra çok anlaşılır bir yöntemle de deklere edildi.  ‘Her hangi bir ittifakta yer almayız’ ifadeleri çok net olmasına rağmen, tutum belgesinde kapılar tamamen kapalı değil, bunu da  ‘ilkeli ittifaklara açığız’ ifadelerinden çok net anlayabiliyoruz. Özellikle cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkeli bir ittifaktan yana olunacağının belirtilmiş olması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin değiştirilmesinden yana tavır takınılması, HDP’nin önümüzdeki süreçte, zamanında ya da erken bir seçimde mevcut iktidarın yanında yer almayacağına da işaret ediyor.
HDP, tutum belgesiyle kendini güncelleyerek topluma deklere etti.  Bundan sonraki süreçte nasıl ve ne şekilde yol alacaklarının altını net bir şekilde çizdiler. Türkiye Partisi olduklarını da 11 madde ile net ifade ettiler.
Bir kez daha gördük ki, HDP toplumla, kendi tabanıyla, genel anlamda seçmenle en umutsuz anlarda bile bağ kurarak, kendini anlatabilecek zeminler yaratabiliyor. Tutum belgesindeki deklarasyonla da bunu bir kez daha güncelleyerek anlattı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR