İbrahim Yardım

İbrahim Yardım

Kahraman bir kadın

Kahraman bir kadın

Dergimizin bu ayki asr-ı saadet yazısında Nesibe bint-i K’ab diğer adıyla ÜmmüÜmare annemizden ve O’nun Uhud savaşındaki kahramanlığından biraz bahsedeceğiz. Kocası ve iki oğlu ile beraber İslam ordusuna katılıp Uhud meydanına gelmişti. Savaşta yaralanan Müslümanlara yardım edip su yetiştirecekti.

Ancak savaşın ikinci aşamasında Müslümanlar bozguna uğrayınca Peygamberimizi koruyan yakın sahabelerin şehit düştüğünü gördü. Daha fazla dayanamayıp derhal Hz. Peygamberin yanına varıp O’nu (sav) korumaya ve çarpışmaya başladı. Bu esnada Nesibe annemiz ( r. anha ) müşriklerinok ve kılıç darbelerine maruz kaldı. Peygamber Efendimiz nereye baksa etrafında hep Hz. Nesibe’yi görüyordu. Peygamberimiz O’na çok dua etti ve şöyle buyurdu:

“ Ey ÜmmüÜmare ! Senin katlandığın ve dayandığın şeye herkes dayanamaz ve katlanamaz.” Uhud Savaşı sonrası Nesibe annemiz ciddi yaralar almıştı. Hayatı boyunca vücudundaki yara izleri ile hep gurur duydu ve şöyle derdi: “ Ben Allah Resulünü korurken bu yaraları aldım.”

Bunun üzerine Hz. Peygamber “Ey Rabbim ÜmmüÜmareyi ve ailesini cennette bana komşu eyle” diye kendisine dua edince Hz. Nesibe ( r. anha) “bana artık dünyada ne musibet gelirse gelsin gam çekmem, bu müjde bana yeter” diye karşılık verdi.

Kıyamete kadarki bütün inananlara örnek olan sahabelere Rabbim rahmet ve merhamet eylesin. Bizleri de sahabe neslinin gayret, himmet ve hizmetlerinden nasipdâr eylesin, izlerinden ve çizgilerinden ayırmasın. Âmin…

KAYNAK:

Salih SURUÇ, Kâinatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı, sy. 444, I. Cilt, Nesil Yayınları, 2018, İstanbul.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Yardım Arşivi
SON YAZILAR