Saffet  Azbay

Saffet Azbay

“Liglerin İkinci Yarısı Başlarken…”

“Liglerin İkinci Yarısı Başlarken…”

 

Türkiye futbol liglerinde 1 aylık devre arası süresi tamamlandı,ikinci yarıların heyecanı bu hafta sonu başlayacak. Devre arasında kimi takımlar kadrolarına takviyeler yaptı,kimisi transfer tahtasını açamadı,kimisi de mali sorunlardan dolayı elindeki iyi oyuncuları da kaybederek zayıfladı. Şu bir gerçek ki Türk futbolu ve kulüpler, artık dayanılmaz hale gelen ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Asırlık çınarlar borç batağında,hareket kabiliyetlerini kaybetmiş ve bir bir devriliyor. Bu birkaç yılın değil,uzun zamanın bir birikimidir. Zamanında denetleme ve kontrol mekanizmasını oluşturmayan,işletmeyen kulüpler ve haliyle futbolumuz şimdi bunun bedelini hem kendilerine hem de topluma ödettiriyorlar. Hastalık vücüdü sarmış,ya iyi ve doğru teşhisle,buna uygun tedavi ile iyileştireceğiz ya da hep beraber eriyeceğiz. Şimdi tek tek çare arayan kulüpler,kentler ve camialar,keşke zamanında bu filmin sonunu düşünerek hareket etmiş olsaydılar.

Neyse her şeye rağmen ligler kaldığı yerden devam ediyor. İkinci yarılarda yine şampiyonluk ve küme düşme hatlarında heyecanı fazlasıyla yaşayacağımız lig tabloları var. İşini doğru yapanlar sevinecek,futbolun doğrularından uzak kalanlar üzülecek. En büyük temennimiz,epey zamandır  hasret kaldığımız fair play ve toplumsal barış tablosunun sahalarda,tribünlerde egemen olması, futbola ve spor ruhuna yakışmayan olumsuzlukların yaşanmaması. Sahada sonuç bazında kim kazanırsa kazansın,tribünde ve saha dışında kazanan birlik ve beraberlik,kardeşlik ruhu olsun. Buna ülke olarak fazlasıyla ihtiyacımız var. Bunun için hep beraber mücadele etmeliyiz,toplumu gerecek ve karşı karşıya getirecek provokasyonlara,siyasi anlamda ötekileştirmelere karşı durmalıyız. Unutmayalım ki şampiyonluklar tekrar kazanılır,küme düşmeler telafi edilir,maç sonuçları,başarı ve başarısızlıklar unutulur ama bozulan toplumsal barışın yeniden imarı zor olur.

Bölge takımlarına baktığımızda Şanlııurfaspor ve Elazığspor hariç ara transferde herkes transfer yaptı. Şanlıurfaspor’un transfer yasağı var,elindeki bazı iyi oyuncuları da kaybetti. Ciddi maddi sorun yaşıyor.Kadro zenginliği açısından güç kaybetti. Zor bir grupta mücadele ediyor. Ekonomik sorunları olmayan ve ara transferde de takviye yapan takımların bulunduğu 2.Lig Kırmızı Grup’ta şampiyonluk için işi kolay değil ama yine de futbol bu bazen imkansızlıklar kenetlenmeyi ve başarıyı getirir.

Elazığspor’un durumu vahim. Diyalize bağlanmış hasta gibi,ümit ile ümitsizlik arasında gidip geliyor. Transfer tahtası kapalı,oyuncular gitti,kamp yapamadı,para sorunu had safhada.Buna bir de stat sorunu eklendi. Elazığ Atatürk Stadı’nın genişleme ve büyütme,yeniden inşa etme çalışmalarından dolayı ikinci yarıda maçlarını başka şehirlerde oynayacak. Şehirde sorunları aşma adına bir çırpınma var ama yeterli değil. Elazığspor’un acil bir sihirli ele ihtiyacı var. Çok acil olarak para kaynağı bulunarak transfer tahtası açılarak transfer yapılamazsa hem bu seneyi kaybeder,hem de geleceği de kaybederek tıpkı diğer şehir kulüpleri gibi acı sonu yaşayabilir.

Amedspor,huzurlu bir devre arası sürecini geçirdi. Sezonun ilk yarısının sonlarına doğru yaşanan yönetimdeki ve teknik heyetteki kan değişikliği,yaşanan sancılara rağmen çare olmuş gibi.Kısa vadeli maddi sorunlar STK’ların öncülüğünde giderilmiş gibi. Ancak uzun vadedeki sorunlar devam ediyor. Kalıcı gelir kaynakları oluşturulmadığı sürece bu sancı ilerleyen zamanlarda yeniden yaşanabilir. Devre arasında sadece bir takviye yapıldı takıma,forvette yaşanan sorun için Osmanlıspor’dan gelen Furkan Yaman gibi oyuncu ve bu sorunu takımdaki diğer hücüm oyuncularıyla beraber çözebilir. Bir stoper transferi de gündemde. Amedspor’un devre arasında yaptığı doğru işlerden biri kadroyu bozmaması oldu. Play-Off hedefi tabi ki hayal değil,aradaki 9 puanlık fark kapanabilir ancak bunun için gereksiz transferler yaparak kulübü yeni bir borç batağına sürüklemeye gerek yoktu.Bunların yerine bazı genç oyuncuların monte edilmesi kulübün yarınları için de doğru bir hamle olacak.

Play-Off’a kalır mı kalmaz mı onu kestirmek zor. Bu anlamda biraz gerçekçi olmakta da fayda var,makasın kapanması kolay değil ve futbolda her zaman rastlanılmayan bir çıkış lazım. Bunun için kahin olmaya gerek yok ama ne olursa olsun ikinci yarıda iyi bir Amedspor’u izleme konusunda ümitliyim.

Diyarbekirspor, büyük bir değişimle ikinci yarıya giriyor. Futbolda örneğini fazla görmediğimiz değişiklikleri yaparak ikinci yarıya hazırlandı. Ciddi bir revizyon ve büyük bir risk. Devre bitmeden göreve gelen bir teknik heyet,devre arasında göreve gelen Sportif Direktör Mustafa Soley ve oyuncu kadrosundaki baş döndürücü değişiklikler. 12 oyuncu ayrıldı,bunların yerine şu ana kadar 9 oyuncu geldi. 2-3 transfer daha yapılacağını belirtiliyor.Alınan oyuncular iyi kariyeri olan,kalitesi bilinen oyuncular. Devre arası transferleri zordur. İyi oyuncu bulmak ve transfer etmek zordur.Bunun çok nedeni var. Diyarbekirspor,bu anlamda devre arasında transfer edilmesi zor oyuncular aldı,bu konuda başarılı bir sınav verdi.

Bunlar için ciddi bir maddi külfet gerekiyordu,bunu her kulüp yapmaz ama Diyarbekirspor bu yükü ve riskleri göze alarak bunları gerçekleştirdi. Bundan sonrası aşının tutup tutmamasına bağlı bir şey. Bu konuda en büyük görev teknik heyet ve sportif direktöre düşüyor.Takım içindeki bütünlüğü,dayanışmayı onlar sağlayacak. Eğer aşı tutarsa,takımda uyum sorunu yaşanmazsa Diyarbekirspor’un bu takımı ikinci yarıda beklenen çıkışı yapar ve uzun süredir hasret kaldığı,kıyısından,köşesinden döndüğü 2.Lig’e yükselir. Şayet aşı tutmazsa devre arasında kalkıştığı yeniden takım kurma riskinin bedelini hem maddi olarak hem de başarısızlık  olarak çok ağır şekilde öder.

Batman Petrolspor,Cizrespor ve Adıyaman 1954Spor kulüpleri de yine devre arasında yeni kadro kurdular. Zorunlu nedenlerden dolayı da olsa büyük risk aldılar. Cizrespor,ekonomik olarak diğer takımlara göre iyi ama başarı anlamında ilk yarıda hayal kırıklığı yarattı,bu yüzden transferde bu adımları attı.Batman Petrol ve Adıyaman’ın transfer hamleleri ise biraz da ekonomik nedenlerden dolayı oldu. Cizrespor ve Batman Petrol iyi takviyeler gerçekleştirdi,maddi sorunlarını kısmen çözen Adıyaman dar ekonomik koşullarına göre transferler yaptı.

 Van Büyükşehir Belediyespor,Karaköprü Belediyespor,Elaziz Belediyespor ise fazla transfer yapmadı. Van,yeni teknik heyeti ile ikinci yarıya hazırlandı,eksikliğini hissettiği mevkilere takviye yaptı. Karaköprü Belediyespor ve Elaziz Belediyespor ise bütçelerini zorlamadılar.

BAL’da büyük bir mücadele olacak. 1.Grup’ta şampiyonluk adayları Ağrı 1970Spor,Siirt Özel İdarespor ve Mardin Büyükşehir Belediyespor ile 2.Grup’ta Dersim 62Spor ara transferde önemli takviyeler gerçekleştirdi. İkinci yarıda çetin bir yarış bekliyoruz.

Zevkli,çekişmeli ve centilmence geçmesi umudu ile ikinci yarıda tüm takımlara başarılar diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saffet Azbay Arşivi
SON YAZILAR