Psikolog Ayşegül Kaya

Psikolog Ayşegül Kaya

Ramazan ayının psikolojik etkileri

Ramazan ayının psikolojik etkileri

Ramazan ayında oruç tutmak, dini görevlerimizi yerine getirmenin sağladığı manevi tatmini yaşamamıza olanak sağlarken, fiziksel açıdan; bedenimizdeki toksinleri atmamıza yardımcı olup vücudumuzda bir yenileme sağlamaktadır. Bu yenilenme bedenimizin daha sağlıklı hale gelmesine ve beden sağlığımızın da ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilenmesine sebep olduğu görülmektedir.

Kişinin iç muhakemeye girdiği, hayatın anlamını ve değerleri sorguladığı bu ayda, birey, kendinin farkına varmaya, kendine birtakım sınırlar çizmeye, şükretmeye ve yanlış yaptığı birtakım davranışlardan uzaklaşmaya çalışıyor.

Ramazan ayı manevi olarak değeri çok yüksek bir ay!

Kişinin manevi dünyasının güçlü olması psikolojisine iyi geliyor.

 İnsanın bir inancının olması hayata derin bir anlam yüklemesine ve kendi varlığını kabul etmesine yardımcı olur. Bu bağlamda kişisel gelişimin en güzel uygulanacağı ay olan Ramazan ayında kişi vermeyi de kendine güveni de hoşgörüyü de öğreniyor.
Bu ayda sık olarak yapılan dualarında insan üzerinde birçok olumlu etkilerinin olduğu görülmektedir. Çünkü dua ederken zihnimizdeki stres ve sorunlardan bu şekilde arındığımıza inanmaktayız. Dualarımız neticesinde Manevi huzur bulmakta, manevi açıdan mükâfatlandırılacağımıza inanmaktayız. Buda bizim geleceğe daha umutlu bakmamıza ve kendimize olan güvenimizin artmasına yol açmaktadır.

Şükür düzeyi arttıkça, yaşamdan zevk alma ve mutlu olma oranı da artıyor;

Şükür, bireyi, geçmiş dönemde yaşadığı pişmanlıklarından ve gelecek kaygılarından kurtararak; Bireyin, benlik yapısının güçlenerek yaşadığı anın tadını çıkarmasına ve psikolojik olgunluğa erişmesine olanak sağlıyor.


Oruç tutmak; bireyin yeme isteğini bastırmasını, dürtülerini kontrol etmesini sağlar;

Ramazan ayı insanların en güçlü dürtülerini kontrol altına almaları bakımından önemlidir. Çünkü insanların en güçlü dürtülerden birincisi beslenme, ikincisi cinsellik, üçüncüsü saldırganlık dürtüsüdür. Ramazan bu dürtülerimizi kontrol altına almamızı sağlamaktadır.
 Dolayısıyla dürtü denetimine olumlu katkı yaptığı söylenebilir.

Suç oranlarında azalma, alkol kullanım oranının düşmesi, aile içi şiddetin azalmasında da etkisi gözlenmektedir.

Kısaca; Oruç, iyi huy ve ahlaki güzelliklerin zamanla kalıcı davranışa dönüşmesine katkıda bulunur. Bu nedenle ramazan ayı insanı olumlu yönde değiştirip gelişmesine yol açan
mübarek aylardan biridir.
Şükretmek, hoşgörülü olmak, başkalarına yardım elini uzatmak, bağışlamak her zaman insana iyi gelir.

Hayırlı Ramazanlar,
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Psikolog Ayşegül Kaya Arşivi
SON YAZILAR