Yılmaz Köprücü

Yılmaz Köprücü

Türkiye genelinde ve Diyarbakır özelinde emekliler

Türkiye genelinde ve Diyarbakır özelinde emekliler

Türkiye genelinde emeklilerin durumu içler acısıdır!

Alt gelir gruplarındaki emekliler yarı aç yarı tok, yaşamla mücadele içerisindedirler.

Batı illerinde yaşayan emeklilerin bir bölümü ikinci iş yapmaktadırlar, ek iş yapanların sayısı kayıtlı beş milyon civarında bulunmakta, resmi kayıtlarda geçmeyen, kısa süre aralığında çalışan, işportacılık, pazarcılık, inşaatlarda, mağazalarda, inşaatlarda bekçilik, şoförlük ve buna benzer işlerde çalışanların sayısı da bu sayıya eşdeğerdir.

Elimizde istatistiki bilgiler olmadığından bu konuda tam bir sayı vermek mümkün değildir, toplam 15 milyona yakın sayıdan 10 Milyona yakını emeklilik sonrası çalışmaktadır.

Kürt coğrafyasında bu durum daha da vahimdir, çünkü çalışacak iş ve işyeri yeterli değildir, dolayısıyla emeklilik sonrası çalışma imkanı da kısıtlı durumdadır.

Emekli dul ve yetimlerin durumu ise; vahim sözcüğü çok masum kalır, vahim ötesi; açlık sınırının çok-çok altındadır ne yazık ki!

Kiraların maaştan yüksek olduğu yoksulluğun tavanını yaşıyorlar, sesleri de duyuramadıklarından bu dünyada cehennem azabı çekerek yaşamaktadırlar .

Düşünün 20 ve 22 yaşlarında evlenmemiş her hangi bir işe de girememiş kızları olup, vefat eden bir emeklinin dul eşi ve çocuklarına yapılan ödeme harçlığın çok altındadır. İçler acısı bir durum, bu yetimlerden okuyan, yüksek öğrenim gören çocuk varsa vay o ailenin haline!

Bu çok zor koşullara rağmen, kaybedecek bir şeyleri kalmayan bu kitle, örgütlenmeye ve mücadele etmeye de yanaşmamaktadır.

Bunun birinci nedeni ülkede çok baskıcı bir rejimin olması, ikinci nedeni kanaat getirip şükür etme, üçüncü nedeni ise, bugüne kadar oluşan sendikalar ile derneklerin yeterince mücadeleci olmaması ve bu sendikaların olumsuz bazı davranışlarda bulunmasıdır.

Bu zor koşullar ile zor yaşamın dayatması sonucu Türkiye genelinde emeklilerde bir hareketlenme başlamış bulunmaktadır.

Bu hareketlenme Diyarbakır'da da görülmektedir, ancak siyasi görüş, emeklilik statüsü, aylık gelir kişisel çekememezlik, öncü ben olayım düşüncesi vb. gibi nedenlerle Türkiye emeklilik hareketi bölük-pörçük olmuş, 1 parti, onlarca dernek , onlarca sendika ,20 'ye yakın sosyal medya platformu oluşmuş büyük bir gizilgüç olan bu hareket edilgenleştirilmiştir .

Türkiye genelinde örgütlenmeye çalışan ve 01.12.2023 tarihi itibariyle resmi başvurusunu yapıp kurulan Emekliler Türkiye Meclisi, sendikal harekete yeni bir boyut kazandırarak, yatay örgütlenme hedefini benimsemiş makul bir ivmeyle çalışmalarına başlamıştır.

Yerel meclislerin oluşturulmasını isteyerek örgütlenmeye başlayan ETM' nin Diyarbakır Şubesi de Diyarbakır Emekli Meclisleri adıyla kurulmuş ve etkinliklerine başlamıştır. Diyarbakır’ın Ofis Semtinde Belediye Konukevi’ni yakınlarında mütevazı bir apartman dairesi kiralayarak 5­-6 gönüllü arkadaşın katkılarıyla emeklileri bir araya getirmeye uğraşmaktadırlar.

Özveriyle çalışan bu insanlara destek olmak, sendikanın üye adedini arttırmak, omuz vermek gerektiğine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Köprücü Arşivi
SON YAZILAR