Yılmaz Köprücü

Yılmaz Köprücü

Kent insanını daha fazla yormayın

Kent insanını daha fazla yormayın

"Dur ulan " diye bir nara ve ardından otobüsün ön kaportasında " güüm " diye patlayan bir ses. İrkildim . Ben gibi otobüs içinde bulunan herkesin irkildiğini fark ettim. Bir belediye otobüsündeydim. Otobüs hınca hınç doluydu. Otobüs durağa yaklaşırken, içindekiler "Zaten tıka basa dolu durma ", "Yer yok durma kapıyı açma ", " Nefes alamıyoruz " şeklinde bağırıyorlardı. Bunu dikkate alan şoför, inen yolcuları indirmek için durağın 2-3 metre ilerisinde durdu ,bu arada duraktakiler de dur işareti yapıyorlardı .
Dur ulan narasını ve güm sesini duyunca; ne oluyor diye sesten tarafa baktım , 35-40 yaşlarında bir adamın otobüsü yumruklayarak şoföre hitaben "Sen niye durağa yanaşıp durmadın " diyerek bağırdığını duydum . Bu esnada şoför de eline geçirdiği nesne ile adama saldırmaya kalktı. Şoförü bırakmadık, araya girenler oldu. Birbirlerini hırpalamalarına veya ağır biçimde yaralamalarına engel olduk .
Bu bir gün rastladığım olay. Hemen hemen her gün benzeri veya daha kötü olaylarla karşılaşıyorum.
Bu ve benzeri olaylar; tamamıyla kent trafiğinin alabildiğine yoğun olmasından kaynaklanmakta, daha feci olayların meydana gelebileceğini düşündürmektedir. 40 ' lı yılların trafiğine göre oluşturulmuş, yollar , arterler , ana arterler yeterli gelmemekte , sıkışıklık her türden oto sürücülerini ve yolcularını bunaltmaktadır .
Kent yerleşim planı ile binaların konumuna göre yol genişletme çalışması yapılamamaktadır . O zaman tek çözüm yolu olarak RAYLI SISTEMLE TOPLU TAŞIMACILIĞI geliştirmek ,inşa etmek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Yedi tepe değil de artık yüzlerce tepeden oluşan İstabul'un; belediye ve merkezi idare sidik yarışıyla , altı köstebek yuvasına çevrilirken ,Diyarbakır gibi dümdüz bir kente , bu hizmetin getirilmemesi "bura insanına zulmetmekten" başka bir sonucu doğurmamaktadır .
Dünyanın farklı ülkelerine camiler, okullar, kışlalar, yurtlar, hava limanları, limanlar yapılırken, sondaj kuyuları açılırken tahsisat (ödenek/para) bulunuyor da; kendi insanımız dediklerinize sıra gelince mi para kalmıyor?
Dileğimiz çok yerinde ve yaşamsal bir dilektir.
Büyük olaylar olmadan, cinayetler işlenmeden raylı toplu taşıma sistemi oluşturularak ,trafik sorununun çözülmesi , hem de ACİLEN çözülmesi için yerel seçimlerden önce başlanması ve kazma vurulması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Köprücü Arşivi
SON YAZILAR