Nesrin Erdoğmuş

Nesrin Erdoğmuş

TÜYAP fuarı ve gözlemlerim

TÜYAP fuarı ve gözlemlerim

Sevgili okurlarım geçtiğimiz günlerde; 7 Diyarbakır TÜYAP fuarı 26.09.2019 tarihinde başlayıp 06.10.2019 tarihinde son bulmuştur.

Bu fuarda yazan kalemlerin okurlarıyla buluşmasına vesile olan Diyarbakır TÜYAP fuarın da emekleri geçen yetkili arkadaşlarımıza, Diyarbakır Ticaret odasına emeği geçen herkese binlerce teşekkürler ediyorum

Dolu dolu çok güzel günler geçirdik 

Yazdığımız kitaplarımız ve yayıncılarımızla siz sevgili okurlarımızla buluştular. 

Kitap fuarında paneller, söyleşiler, şiir dinletileri Türkçe ve Kürtçe olmak üzere ardı ardına düzenlendi. Türkçe ve Kürtçe anonslar yapıldı.  

İnsanlar akın akın fuara geldiler.

Okullar öğrencilerini fuara getirip,  kitap okumayı alışkanlık haline getirebilmeleri için stantları dolaştırdılar.

Kitapseverler aradıkları kitapları buldular

Yalnız sevincimizle beraber buruk acılarda yaşadık.  

Şahsım adına şu gözlemlerimi azıcık mutlu çokça mutsuz yazıyorum.

İzlenimlerim şunlar;

Maalesef insanlarımız okumayı önemsemiyor.

Yazan kalemleri tanımıyor.

Standlar dolu dolu olmasına rağmen kitaplar okurlar tarafından az alınıyor. Hatta insanlar kitaplara bakmayı araştırmayı bile çok az derecede yapıyorlardı. Bazı rehber öğretmenlerin çocukları iyi bir şekilde yönlendiremeyip tanıdıkları yazar arkadaşlarına yönlendirdiler. Okullardaki rehber öğretmenlerin öğrencilerini çok iyi bir şekilde yönlendirmeleri daha doğru bir davranış olur kanısındayım.

Ayrıca stantlardaki boşluğu durumunu hem gençlerimizin okuma alışkanlıkları edinmemesine hem de ekonomideki zayıflığa bağlıyorum. Tabiî ki son aylarda işlerinden olan insanların okumaya önem verip alım güçlerinin kısıtlı olmalarına bağlayabiliriz.

Birde etrafımız da tanıdığımız insanların bazılarının maddi durumlarının çok çok iyi olduğu halde kitap okumayı önemsemediklerinden dolayı sadece stantları gezip o gün için günlük programlarında değişik bir aktivite olarak gördüklerini üzülerek belirtmek istiyorum.

Ayrıca bu fuarda şunu da dile getirmek istiyorum.

Günlerce kitap tanıtımlarımızda bizlere destek veren sosyal medya arkadaşlarımızın bazıları biz yazarları görünce yollarını değiştirdiler.

Bazıları kitaplarımızı değil de sadece bizleri ziyarete geldiler.

Ama bazı arkadaş ve dostlarımızla da vardılar ki; defalarca bizleri arayıp standa mısınız geliyoruz deyip bizlere haber verdiler. Ve tam standa geldiğimizde buyurun gelin dediğimizde fuardan çıktıklarını belirttiler

Yani sözüm o ki bu fuarda bizler iyi birer gözlemcilerdik.

Fakat bu kesimin yanında bizi defalarca arayıp standı dört beş kez turlayarak bizleri arayıp kitaplarımızı imzalatmak için gelen çok sayıda okurlarımız dostlarımız da vardılar. 

Yani yollarını değiştirenleri biz önemsemedik.  Bizleri seven sayan yazdıklarımızı merak eden tüm dostlarımızı sevgiyle güler yüzlerimizle karşıladık. 

Bu fuarda en çok hoşuma giden durumlardan biri de cezaevindeki kader mahkûmlarına yakınları tarafından kitaplar armağan olarak istendi. Kurulacak Kütüphaneler için kitaplar toplandı. 

Şahsıma çok sayıda kitaplarımı imzalayıp cezaevlerindeki okumayı seven kitap dostlarına ve kütüphanelere ücretsiz imzaladım.  Bir nebze bile olsa okumayı sevenlere ulaşmaya vesile olduysak ne mutlu bizlere diyorum.

Fuarın başlamasıyla dikkatimi çeken bir durum daha siz sevgili okurlarımızla paylaşmayı doğru buluyorum.

Diyarbakır Ticaret odası başkanı Mehmet Kaya ve ekiplerini kutluyorum. Özellikle Diyarbakırlı yazarlara katkı sunmak ve desteklemek amacıyla stantları tek tek gezdiler. Çok güzel bir davranış olarak Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Sayın Mehmet Kaya ve yönetim kurulunu takdir ediyorum. Dileğim tüm STK'ların bu durumu yapmasıydı.  Ama beklenilen davranışlar yeri ve zamanında görülmedi.

Ya da yapılmışsa bile ben fark etmedim veya göremedim.

Yalnız son olarak bu yazımda üzülerek şunu belirtmek istiyorum. Okumayı seven bir toplum değiliz.

Bizim insanlarımız okumuyor.

Sadece ve sadece kulaktan dolma ezberledikleri kelimeleri bir kısır döngü halinde konuşmayı seviyor.

İste böyle dostlarım bir kitap fuarından daha kişisel gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Bu fuarda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum.

Sevgilerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nesrin Erdoğmuş Arşivi
SON YAZILAR