Muhammed Hasan Kaya

Muhammed Hasan Kaya

BİPOLAR BOZUKLUK

BİPOLAR BOZUKLUK

Bipolar bozukluk ( iki uçlu duygudurum bozukluğu ) bir diğer adıyla manik-depresif hastalık, kişinin duygudurumunda, enerjisinde ve sosyal aktiviteleri tamamlama yetisinde bozulmalara neden olan psikolojik hastalıktır. Günlük hayatın akışında gerçekleşen iniş-çıkışlardan farklı olarak, bipolar bozukluk bulunan kişiler, keskin iniş-çıkışlara bağlı iş ortamında, okul hayatında, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşayabiliyor. Kişinin ruh halinde çarpıcı değişikliklere yol açan yükselme ve alçalma dönemleri, depresif ve manik ‘ataklar’ olarak tanımlanmaktadır. Nedenlerden biri beyinde hücreler arası iletiyi sağlayan kimyasal maddelerin taşınmasında veya düzeylerinde ortaya çıkan değişikliklerdir ve beyinde iletiyi bozarak düşünce, bellek, öğrenme ve duygudurumun düzenlenmesini etkiler.

Stresli veya travmatik olaylar da iki uçlu bozukluğun ilk hastalık döneminin ortaya çıkmasına neden olabilir veya ilerleyen nedenleri tetikleyebilir. Bu kimi zaman ailede görülen bir ölüm, işini kaybetme, doğum veya taşınma gibi olaylardır. Depresyon ve çökkünlük döneminde ise hastada mutsuzluk, karamsarlık, umutsuzluk, özgüvende azalma, değersizlik hissetme, abartılı suçluluk veya pişmanlık duyguları, eskiden zevk aldığı faaliyetlerden zevk alamama, iştahsızlık veya uykusuzluk gibi değişiklikler, ölüm ve intihar düşünceleri, bedeninde nedeni açıklanamayan ağrılar ortaya çıkabilir.

 

Bipolar bozukluk (manik dönem) belirtilerini biliyor musunuz ?

* Konsantrasyonun azalması,

* Çok para harcama halleri,

* Tahrik edici, uygun olmayan davranışların artışı,

* Alkol veya madde kullanımına isteğin artması,

* Cinsel isteğin artışı,

* Kişinin kendi kabiliyeti konusunda gerçek olmayan inanışlara sahip olması,

* Yargılama kapasitesinde azalma vs. gibi durumları belirtiler için kabul görebiliriz...

 

Bipolar Depresif atağa (döneme) ait belirtilerimizi de böyle sıralayabilirim;

• Umutsuz ve karamsar olma,

• Üzgün endişeli ve mutsuz hissetme,

• Yaşamdan zevk alamama,

• Enerji azlığı,

• Unutkanlık,

• Değersizlik hissi,

• İştah değişikliği; kilo kaybı ya da kilo alımı,

• Fazla uyuma, uykuya dalmakta güçlük çekme, geceleri sık uyanma,

• Çaresizlik ve değersizlik hisleri,

• Ölüm ya da intihar düşünceleri,

 

Bipolar bozukluğu olan kişilerde aile ve çevre yardımının önemini konuşmak istiyorum;

Bipolar bozukluğu olan kişilerde aile ve çevre yardımının önemi

Bipolar tanısı alan kişiler, çoğu zaman hastalıklarını kabullenmez ve durumlarına sebep olarak da çevrelerinde olup bitenleri gösterme eğilimindedirler. Bu nedenle, tedaviye başlamak ve sürdürmek için aile ve çevre desteği çok önemlidir. Hastanın güvenliğinin temin edilmesi ve tedavinin sağlıklı sürdürülebilmesi için aile bireylerinin hastalık döneminde etkin davranması gerekebilmektedir. Aile bireyleri hastalık dönemine ait davranış problemleri (depresif dönemde çökkünlük ve ağlama atakları ya da manik dönemde kontrolsüz para harcama, alkol ve madde kullanımı gibi ) ve sonuçlarıyla baş etmekte zorluklar yaşayabilmektedirler. Aile bireyleri ve yakın çevrenin de yaşadıkları zorluklarla baş etmek için destekleyici grup terapisi çalışmalarına katılmaları yararlı olabilmektedir. Hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasında genetik etkenler azımsanmayacak orandadır ve ortalama olarak 2/3 oranında genetik nedenler sorumlu tutulmaktadır.

 

Bipolar bozukluk tedavisi;

Herkeste bipolar bozukluğu tanısı farklı alt tip, şiddet, yoğunluk ve sıklık gösterir. Hastalığın tedavisine başlanmadan önce hekim tarafından bipolar testi yapılmalı ve psikiyatrik tanı konduktan sonra uygun tedavi biçimi seçilmelidir. Bipolar tedavisinde, akut alevlenme dönemlerinin tedavisi ve koruma tedavisi olmak üzere iki aşamalı tedavi şekli söz konusudur. Bipolar bozuklukta atak tedavisi, modern tıbbın başarıyla tedavi edebildiği, hastanın zaman zaman geçirdiği manik veya depresif atakların tedavisidir. Atakların tekrarlama riskine karşı planlanan koruyucu tedaviyle de, atak sıklığının azalması, hasta tekrar mani veya depresyon geçirse bile bunların hafif olması ve kısa sürmesi sağlanmaktadır. Uzun dönemde koruyucu tedavinin sürdürülmesi gerekmektedir. Bipolar tedavisinde hekim tarafından planlanan duygudurumu dengeleyen ilaçlar ( bipolar bozukluk ilaçları ) ile birlikte destekleyici psikoterapi ve psikososyal terapilerin uygulanması bipolar hastalığının kontrolü açısından önemlidir ve;

• Düzenli hekim ziyareti yapmanız.

• İlaçlarınızı düzenli kullanmanız.

• Alkol ve madde kullanımından uzak durmanız.

• Düzenli uyumanız.

• Hastalığınız hakkında aileniz ve arkadaşlarınıza bilgi vermeniz.

• Evde ve işte stresi azaltmanız.

• Düzenli besleniyor olmanız.

• Düzenli egzersiz yapmanız.

• Öfke ve depresif duygularla başa çıkmayı öğrenmiş olmanız da diğer önem taşıyan sebeplerdendir...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muhammed Hasan Kaya Arşivi
SON YAZILAR