Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Çalışan gazeteciler günümüz

Çalışan gazeteciler günümüz

10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla arayan, mesaj atan duyarlı insanlara selamlar. İyi ki varsınız. Yazmak, bir şeylere şahit olmak ve unları kamuyla paylaşmak önemli bir sorumluluktur. Basın da yer almak, görevini yerine getirmek her zaman kolay olmuyor.

Bilgisayar çağında yaşıyoruz. Birçok bilgiye ulaşmak sadece bir tuşa bakıyor. Bir anda kütüphaneler dolusu bilgiye erişim imkânı yakalayabiliyoruz. Böyle süper iletişim ve ulaşım çağında toplumun yaşamdan ve gelişmelerden haberdar olmasında basın önemli bir görev yürütmektedir. Sorumluluğu ağır olan bu görevi yürütmek için koşulların da bir o kadar iyileştirilmesi, imkân ve olanakların sunması gerekmektedir.

Bu konuda çalışan gazeteciler günü dolayısıyla istatistiklerde yaşanan sorun ve sıkıntılara da dikkat çekilmektedir. Her zaman kolay koşullarda haber yapılamıyor. Çoğu zaman müdahalelere maruz kalabiliyor. Tutuklamalar, darplar yaşanıyor.

Basın çalışanı da kamu adına haber takibi yapmaktadır. Bir yerde kamu vicdanıdır. Görevini yaparken herkesi aynı oranda memnun edemez. Eleştirel olmak durumundadır. Eleştiri düzelticidir. Eleştiriden uzak olmak demek yapılan yanlış, eksik ve yetmezliklerin görülmemesi, üstünün örtülmesi demektir. Bu yüzden eleştirilerden beslenemeyen demokrasiler kör topal yürümek zorunda kalmaktadırlar. Yönetimlerin etrafında kümelenerek hiçbir şeyi eleştirmeyen, her şeye evet efendimci yaklaşanlar zamanla bağlı gibi gözüktüklerini çöküşe götürmektedirler. O yüzden eleştiri bir kötüleme ve yıkım aracı değil; bir düzeltme, doğru yola çekme aracıdır. Bu yüzden de kamu adına gözetleme, aydınlatma ve yansıtma görevini yürüten kameramanından, muhabirine, yazarlarından büro çalışanlarına kadar büyük bir sorumluluğa ve işe imza atmaktadırlar. Birçok zorluk aşılarak halkı bilgilendirme görevi yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Medya çalışanları içinde ulusal basına göre daha zor koşullar içinde çalışmak zorunda kalanlar ise; yerel basın çalışanları olmaktadır. Aslında yerel basının güçlenmesi hem ulusal basın açısından hem de demokrasinin gelişmesi ve yerel halkın yaşadığı şehirdeki gelişmelerden haberdar olması açısından çok büyük önemi vardır. Yerel basında çalışan gazeteci arkadaşların çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi daha kaliteli ve renkli haberlerle buluşmayı sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR