Burhan Çakır

Burhan Çakır

Daha hızlı ve daha güvenli!

Daha hızlı ve daha güvenli!

Gözünü dünya semasına açan insan; sevdikleriyle, hayvanlarıyla, bitkileriyle cıvıl cıvıl bir ortam… Gökyüzüyle, denizleriyle rengârenk bir dünya! Temaşa eder ve doludizgin bir yolculuğa başlar.

Yaşadıkları ile deneyim kazanırken, yaşamadıkları ise hayatını şekillendirir. Zamanla yaşamın öznesi olur. Sonra kâinatı sorgular(neden, ne için, nasıl, nerden geldim, nereye gideceğim?) bu sorular zihninde çığlıklar atar.

İnsan düşüncelerini eyleme çevirdikçe varlığı anlam kazanmaya başlıyor. 

Bu yazıdaki bir kaç hadiseyi, aklın huzurunda bilimin ışığında sizler ile fikirlerimizi çatıştıralım. Öyle ki fikirlerin çatışmasından en güzel fikirler ortaya çıkar. Düşünelim zira düşünmemizi yani varlığımızın gayesini ve hakikatlere ulaşmamızı istemiyorlar.

İnsan

Çita

Dünya

Sizce yukarda ki varlıklardan hangisi daha hızlı?

İnsanlar ortalama saate 25 km/h hızla koşabilirler. Bu güne kadar en hızlı koşabilen insan, saatte 45 km/h hıza ulaşmış. Bu hızla bile saate 55 km/h hıza çıkan bir Boz Ayı bizi rahat bir şekilde geçebilir. Çok da hızlı sayılmayız.

Çitalar, karada en hızlı koşan canlılardır. Saatte 127 km/h hızla koşan kara hayvanlarının en hızlılarıdır. Bundan dolayı hız rekortmenleri unvanını almışlardır.(Gizemli hayatlar kitabı). Buna rağmen insan yapımı ve saate 300 km/h hızla hareket eden bir yarış arabasını geçemezler.

Hayvanlar âleminin en hızlı uçan kuşu doğan, saatte 389 km/h hıza ulaşabilirken saate 900 km/h hızla uçan bir yolcu uçağına yetişemezler.

Ve son olarak

Şimdi bahsedeceğim araç, bütün dengeleri alt üst edecek bir hıza sahip.

Evet, bir kurşundan 37 kat daha süratli ve saatte 108.000 km/h bir hıza sahip olan bu araç; sizin de tahmin edeceğiniz gibi dünyadır. Dünya, Güneş etrafındaki dolanma yörüngesinde muazzam bir hızla uzay boşluğunda hareket eder.

Peki, hangisi daha güvenli?

Son sürat koşan bir insan karşısına aniden çıkan bir kavşakta aynı hızla yön değiştirip savrulmadan yoluna aynı hızla devam edebilir mi? Elbette hayır, tepetaklak yere düşer.

Saate 127 km/h hızla ceylan kovalayan bir çita, bu süratini kaç dakika sürdürebilir? En fazla 5 dakika. Daha fazla dayanması mümkün değil ısı ve sürtünmeden dolayı kalbi durur.

Peki, saate 300 km/h hızla hareket eden bir yarış arabasının üzerine bir kedi bırakırsanız ve karşısına çıkan ilk kavşakta yön değiştirse kedinin arabanın üzerinde kalma ihtimali var mı? Elbette hayır.

Son olarak

Saatte 900 km/h hızla hareket eden bir uçak  hiç ses çıkarmadan, hiç havayı kirletmeden ve enerji sarf etmeden gidebilir mi?

Sizin bildiğiniz böyle bir araç var mı?

Hım…  Bu soruda evetleri ve hayırları duyar gibiyim… Eşit galiba.

Ben evet vardır diyenlerdenim. Cevabım, tabi ki de dünya.

Dünyamız bu saydıklarımızdan: Hem daha hızlı, hem daha güvenli, hem yakıt sarfiyatı yok, hem üzerine konulan eşyaları savurmuyor, hem hızına rağmen rotasını şaşmıyor savrulmuyor, hem sesiz, hem onunla aynı yollarda hareket eden arkadaşları ile çarpışmadan giden bir yolcu.

Acaba bu kadar hızla hareket eden bir aracın içinde olduğumuzun farkında mıyız?

Acaba hızlı giden bir arabanın içinde giden bir insan gibi tedirgin miyiz?

Ya da çevremizdekiler savruluyor mu?

Ya da dünyanın bu hızından dolayı çıkardığı sesten rahatsız oluyor muyuz?

Tabi ki de hayır.

Ezcümle:

Daha önce kurşundan daha hızlı hareket eden bir aracın içinde olduğunu biliyor muydunuz? Onu bilemem.

Ama içinde yaşadığımız evren; milyonlarca galaksisi, trilyonlarca yıldızı, dünyamız ve milyonlarca insanıyla muhteşem bir sergidir. Bu sergiye temaşa etmek, kâinat kitabını bilimin gözüyle okumak gerektiğini düşünenlerdenim.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Burhan Çakır Arşivi
SON YAZILAR