Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

Deniz görmemiş çocukların Anzele’si

Deniz görmemiş çocukların Anzele’si

Diyarbekir’ in Sur ilçesinde tarihi surların hemen yanı başında, ilçe yolunun dibinde akan, bir zamanlar itfaiye ye ait su alanı olarak kullanılan, tarihi geçmişinden kopuk tutulan bu önemli yer, yakın zaman da yapılan bakımdan sonra herkese açık hale getirildi. Şimdilerde çocukların eğlence alanına dönüşen Anzele’nin, havaların ısınmasıyla beraber nerdeyse her vakit içinde ve kenarında çocuk görmek mümkün. Yolunuz oraya düştüğünde çocukların suya girme davetini almanız kaçınılmazdır.

Anzele, tarihsel  geçmişi ile içindeki balıklarla bize Urfa’nın Balıklı Gölü’nü anımsatıyor. Birçok tarihi kaynakta dönemin şifa kaynağı olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Önemli gezgin Evliya Çelebi Seyahatname ‘sin de Ayn-i  Zülal(Anzele) suyu balıklı göl olduğu ve ateşli, cüzzamlı hastaların suda yıkanıp şifa buldukların belirtir.

Anzele, bulunduğu mahallenin sakinlerine nefes aldıran, yaz aylarının kavurucu sıcaklarında deniz görmemiş çocukların serinlediği, gidemedikleri diyarların avuntusunu sağlayan bir miras. Kavruk bir iklimin yoksunlukla sınanan 33 medeniyetin son temsilcilerinin denizi, gölü, yaşam pınarı olan yer dile gelse neler anlatır bize… Suyun da şifa bulanları, kenarında dinlenen kervanları, suyun başında buluşan âşıkları, umutları, acıları…

Mistik havasıyla sizi farklı bir boyuta götüren yer, hemen yolun dibinden akması, içindeki balıkların sırrı, suyun gelip gittiği yer oldukça gizemli bir hava veriyor. 9bin yıllık Surların ihtişamını tamamlayan, tarihsel bir kompozisyonun devamı gibi duruyor.

Anzele,  günümüzde her ne kadar eski halinden daha iyi olsa dahi hak ettiği bakım ve ilgide olduğu söylenemez. Suyun olduğu çevre tarihsel dokusuna uygun şekilde elden geçirilebilir. Suya bakan evler, dükkânlar tadilat ve restorasyondan geçirilerek daha tarihsel bir iklime kavuşturulursa dünyadaki birçok mekândan hatta  İtalya’ da ki âşıklar çeşmesinden dahi daha iyi bir cazibe merkezi haline dönüştürülebilir. İyi bir çalışmayla kültür, sanat ve turizm alanı olarak bölgenin, ülkenin ve hatta dünyanın sayılı sembol yerlerinden birİ haline getirilebilir. Yeter ki Anzele’ nin potansiyeli ve derinliği görülebilsin.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi
SON YAZILAR