Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

DÜNYAMIZI KURAKLIĞA MAHKÛM EDENLER İNSANI DA KURUTMAKTADIR-2

DÜNYAMIZI KURAKLIĞA MAHKÛM EDENLER İNSANI DA KURUTMAKTADIR-2

         DÜNYAMIZI KURAKLIĞA MAHKÛM EDENLER İNSANI DA KURUTMAKTADIR-2

 

       Öyle görülüyor ki kuraklık olayları artarak devam edecektir. Ve bu durum gelecek yaşamımızı gün geçtikçe daha da tehdit eder hale gelecektir. Tarihte kuraklığın, çölleşmenin yaşandığı; dünyanın değişik yerlerinde, birçok uygarlık tarihe karışmış; birçok halk da yok olmayla yüz kalmıştır. Böylesi bir felaketle karşı karşıya kalan halklar ise göç ederek kurtulmuşlardır. Şimdi dünyada insan nüfusu geçmiş dönemlerin birkaç katı oldu. Böyle bir felaket karşısında insanların göç edecekleri boş coğrafik alanlar da kalmadı. Geçici olarak bir taraflara sıkış tıkış doluşulacak ama yaşamın devamını nasıl sağlayacaklar.  

         Doğadaki iklimsel değişimi kısa zaman diliminde gözlemleyebilmek, etkilerini hissedebilmek belki mümkün olmayabilir. Ancak onlu yıllar sonra biriken bu küçük değişimler; yaşamı ciddi olarak etkilediğinde ciddi sonuçları ortaya çıktığında artık tekrar geri dönüşüm için çok geç olacaktır.  Nasa uzmanı coğrafyamızda, son kırklı yılların kurak geçtiğinin altını çizerek; bu kuraklığın bir süre daha devam edeceğini ve daha sonra; sellere yol açacak şiddetli yağmurların yağabileceği değerlendirmesinde bulunmaktadır. Bu durum ise kuraklığa ve yangınların artmasına yol açacaktır. Bu felaket durumu ise; cennet olan bu coğrafyaların çölleşmesini getirecektir.

          Mevsimlerin doğal seyrinde devam etmemesinin sonuçlarını en çok kırsal alanda tarımla uğraşan köyüler bilmektedir. Çünkü tarıma bağlı geçim kaynağı buğday, arpa, şeker pancarı vb. ürünler olan ürünler yağış olmadan yetişemeyecektir. Kuraklık olduğunda, topraktan verim alınamayacağı için bunun acı sonuçlarını göreceği için köylüler endişelidir. Ancak gerekli tedbirleri almak sadece köylülerle sınırlı bir durum değildir; bu konuda tedbir alması gereken başta bölge devletleri ve hatta dünya devletlerinin tümünün katılımı gerekmektedir. Çünkü tehlike bazı bölgelerde kendini göstermekle beraber küresel bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

        Küresel ısınmanın yaratacağı sonuçlarda küresel olacaktır. Velhasıl dünyanın gidişi hiç de iyi bir rotada olmadığı görülmektedir. Küresel ısınmanın beraberinde dünyamızın kutup iklimine doğru kaydığı, dünyanın başka bölgelerinde yaşanan iklimsel değişiklikle kendini göstermektedir. Doğa devamlı bu tehlikenin gittikçe yakınlaştığının ipuçlarını doğal felaketlerle göstermektedir. Hatta bilim adamları yaklaşan felaketlere devamlı dikkat çekmektedir ancak bunun gerekli tedbirleri kulak arkası edilmektedir.  

         Doğa her geçen gün aşırı kazanma hırsından dolayı tüketilmektedir. Geri dönüşü olmayan bu tüketilme ve kirletme dünyanın yaşanamaz bir gezen olmasını getirecektir. Çünkü insanoğlu yaşadığı doğaya yabancılaşmıştır ve ona verdiği zararın boyutları gün geçtikçe büyümüştür.

        İnsanın insana ve kendi dışındaki canlılara yaptıklarından dolayı yaşlanan dünyamız, artık insan kaynaklı kötülüklere ne kadar tahammül gösterecektir? İnsanoğlu doğaya yaptıkları kötülüklerle yaşayacağı tufanı kendi elleriyle hazırlamaktadır. Bu gidişle insanoğlu hem kendi soyunun sonunu getirecek hem de dünyanın yaşanabilir bir gezegen olmasını sona erdirecektir. Hepimize geçmiş olacak ve dünya böylece kendisine yük olan insanlı yaşama noktayı koyacaktır.

        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR