Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

ERKEN SEÇİM YOLDA MI?

ERKEN SEÇİM YOLDA MI?

Sonuçları merakla beklenen 31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Sonuçları üzerine birçok değerlendirmeler yapılıyor, daha da yapılacaktır. Türkiye siyasal tarihi içinde bazı seçimler bir dönüm noktası olmuş ve gelecek siyasal yaşam açısından ayrı ve yeni bir sayfa açmıştır. 31 Mart yerel seçimlerin de böyle bir etkisi ve yeri olacağı şimdiden öngörülmektedir.

Ekonomik kriz, geçim sıkıntısı, derinleşen yoksulluk yanında, birçok sosyal ve yönetim sorunları karşısında geniş kitleler tercihini değiştirdi. Halk onay vermedi. İktidar ve ortağı ciddi bir oy kaybı yaşadı. İktidarın almayı çok istediği İstanbul ve Ankara’yı kazanamadığı gibi daha önceden elinde bulundurduğu birçok ili de kaybetti. Ayrıca bölgede kayyum atanan il ve ilçelerden hiç birini kazanamadı.

İktidar ortağı MHP ve altılı masada yer alan partilerden İyi Parti ve Deva Partisi de ciddi oy kaybına uğradı. Dolayısıyla siyasi yelpazede dengeler değişti.

Seçimin tozu dumanı kalktıktan sonra bu oy kaybının etkileri daha iyi ortaya çıkacak, çok geniş ve derin değerlendirmeler yapılacaktır.

Yerel seçimler aynı zamanda iktidarlar için bir güven oylaması niteliğinde de olduğuna göre ortaya çıkan sonuca göre; iktidarın halkın çoğunluğunu ve güvenini kaybetmiş görünüyor. Bu sonuçtan hareketle muhalefet partileri önümüzdeki süreçte bu durumu değerlendirerek ana gündemlerinin odağına erken seçimi oturtacaklardır. Muhalefet partileri iktidarı erken genel seçime götürmek için bundan daha iyi ortam ve fırsat bulamayacağına göre; bütün güçleriyle iktidarı seçime zorlayacaklardır. Bu durumda Türkiye’nin siyasal gündemi kaçınılmaz olarak, erken genel seçim olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR