Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Fatura ödemek

Fatura ödemek

Kışın vazgeçilmezi, onunla özdeşleşen kar; beyaz örtüsüyle doğayı tek renge büründürür. Diğer mevsimlere göre farklı bir güzelliği vardır. Kartpostallık manzaralar ortaya çıkar. Karın zengin ve yoksul için anlamı farklıdır. Yaşam sıkıntısı olmayan orta sınıftan kesimler ve zenginler için kar bir eğlenceye ve spora dönüşürken geçim derdinde olan, evinde yiyeceği ve yakacağı sınırlı olan yoksullar için bir türlü sonu gelmeyen gündüzler ve gecelerdir.  Zaman bir türlü geçmez, bahar bir türlü gelmek bilmez. Kışın uzadıkça eski kuşakların deyimiyle kazma kürek bile yaktırır. Gözleri baharın gelmesindedir. Dört gözle baharın gelmesini bekler ki; soğuktan kurtulayım, kemiklerim ısınsın diye.

Parası olana her mevsim, her yer ve her şey güzel olduğu gibi; kar, kış da ona soğuk gelmez. Karın soğuğu onları üşütmez. Onun fatura ödeme derdi ve ayın sonunu nasıl getireceğim diye hangi harcamaları kısmam gerekir diye bir kaygısı yoktur. Kar onun yaşamına sadece bir farklılık katar. Kar, kış kime çile olacağını bilir.

Kar onlar için bir spor ya da eğlence değildir. Onlara karın yüzü soğuktur, beyaz ölümdür. Karın, kışın hiç şakası olmadığını çoğu kez yaşayarak öğrenmişlerdir. Tedbirsizliğin nelere mal olacağını da bilirler. Bu yüzden baharın gelmesini dört gözle beklerler.

Şimdi kentlerde ocak da sobada kalmadı. Doğal gaz yaşamımızın vaz geçilmez enerji kaynağı oldu. Ama doğal gazla biraz daha fazla ısınmak için kombinin ayarlarını yükseltmek; her asgari ücretlinin, yoksulluk sınırında yaşayanın gönül rahatlığıyla yapacağı bir iş değildir.  Kombinin ateşini yükseltmek faturanın biraz daha kabarması demektir. Isıyı biraz yükselttiğinde de; faturaları nasıl ödeyeceğim, ayın sonunu nasıl getireceğim kaygısı onu çileden çıkaracaktır.  Isıyı kısık düzeyde tutsa bu sefer de ev ısınmayacak. Üstelik evde küçük çocuklar varsa, bu kez de hastalıklar kol gezecek. Mecburen mutfaktan diğer harcamalara kadar zaten yapılan kısıtlamaların üzerinden bir daha geçilecek. Bu kadar ince hesap içinde olmak zor iştir. Her şey iyi olacaktı! Güzel de ne zaman. O güzel zamanı biz de görecek miyiz?  Velhasıl kış yoksul için hepten zor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR