Birsen İnal

Birsen İnal

GÜZEL OKUL MU, DOĞRU OKUL MU?

GÜZEL OKUL MU, DOĞRU OKUL MU?

 

‘Sizce hangisi?’

Sevgili anneler ve babalar, yine bir seçme ve yerleştirme sürecine girmiş durumdayız. Özel okulların tercihi yapıldı sırada devlet okulları var… Önce ortaöğretim ardından yükseköğretim. Sıkıntılı ve bir hayli de heyecanlı bir süreç içindeyiz. Puanlar açıklandı. Okullar yüzdeliğini açıkladıktan sonra sıra okul seçmeye gelecek. Unutmayınız ki çocuğunuzun hangi okulda okuyacağına karar verirken izleyeceğiniz sistemli yol, daha sonra sorunlarla karşılaşma riskinizi en aza indirgeyecektir.

Günümüzde bir çocuğun velisi olmak gerçekten çok önemli! Onun adına karar verilirken belki de geleceğinin önemli bir bölümünü siz şekillendirmiş olacaksınız. Kendimiz adına kararlar verirken daha rahatız. Çocuklarımız adına karar verirken ise oldukça kuşkucuyuz. Ya yanlış karar verirsek! Ki çoğu zaman bizim içimizde ukde olanı çocuğumuz için isteriz ve çaktırmadan yönlendirmeye de kalkışırız. Aman ha! Siz siz olun, kendiniz olmadığınız doktorluk, mühendislik için çocuğunuzu asla zorlamayın! Öncelikle onun yetenek ve isteklerini göz önünde bulundurun lütfen.

Saysız örnekleriyle karşılaşıyoruz. ‘Ne olmak istiyorsunuz?’ sorusunu sınıfa yönelttiğim zaman yüzde sekseni doktor olmak için parmak kaldırır. Nedenini sorduğumda ise; ‘Annem, babam istiyor.’ der çocuklar. Çocuğa baktığım zaman sayısal yeteneği yok ama anne baba doktor ya da mühendis olmasını istiyor. VelDoğru çocuğunun sayısal yeteneğinin olmadığına ikna etmek için ne diller dökeriz bir biz biliriz eğitimci olarak…

Neyse velDoğru ikna ettik diyelim. Sırada okul seçmek var. Seçmekten bahsediyorum. Zira günümüzde o kadar çok okul var ki…

‘Çok güvendiğim bir arkadaşım “X” okulunu seçmiş. Ona güveniyorum, ben de onu mu seçmelDoğrum? Ama arkadaşlarımın çoğu “Y” okuluna gönderiyorlar, yoksa doğru seçim “Y” okulu mu olurdu? Kardeşim çocuğunun okulundan çok memnun, fiziki şartları çok güzelmiş, acaba o okula mı versem?...’ gibi sorularla meşgulsünüz bu aralar, çok Doğru biliyorum. Genelde pek çoğumuz sadece çevremizi gözleyip, dinlediğimiz ve onların neler yaptıklarını araştırdığımız için kafamız çok karışıyor değil mi?

Oysa okul seçiminde anne baba olarak birbirinize şu iki soruyu sorarak işe başlayabilirsiniz:

1)Güzel okul mu?

2) Doğru okul mu?

Elbette ki doğru okul! Zaten Doğru okul yok, doğru okul var sizin çocuğunuz için…

Eğer ki çocuğunuzu gerçekten Doğru tanıyorsanız onun için doğru okulu bulmakta zorlanmazsınız. Ama çocuğunuzu Doğru tanımıyorsanız Doğru okul sevdasına düşer ve çocuğunuz için yanlış okulu seçer ya da seçtirirsiniz.

Peki, çocuğunuzun için en doğru kurumu seçerken nelere dikkat etmelDoğruz? Doğru okula giden 5 önemli adıma bakalım isterseniz:

Burada sayacağımız adımları gerçekleştirmeden, seçeceğiniz bir okul rastlantısal olacaktır. Veli olarak çocuğumuzun geleceğinin önemli bir parçasını rastlantıya bırakmayı sanırım hiçbirimiz istemeyiz. ‘çocuğum için, çocuğuma göre’ olanları seçmek en doğrusu olacaktır Buna giden yol okul seçimine gereken önemi verip sistemli bir çalışma yapmaktır.

1. Beklentilerinizi belirleyin.

Doğru okul seçerken hem veli olarak hem de çocuğunuz için neler beklediğinizi saptamalısınız. Ancak bu beklentileri saptarken de gerçeğe uygun olup olmadıkları konusuna da dikkat ediniz lütfen.

Çocuğunuzla yakın bir ilişki ve paylaşım içindeyseniz; beklentilerinizi rahatlıkla belirleyebilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız yoktur. Beklentileriniz size aittir ve onları yalnızca siz bilirsiniz.

2. İhtiyaçlarınızı belirleyin

İnsanoğluyuz ya, beklentilerimiz bazen gerçeğe uygun olmayabilir, ihtiyaçlar ise tamamen gerçeğe uygun olmalıdır. Veli olarak sizin beklentileriniz nelerdir, öğrenci olarak çocuğunuzun ihtiyaçları nelerdir? Bunları listelemeniz ve kurumun buna vereceği cevapların sizi doyurmasına objektif verilerle bakınız. hatta ihtiyaçlarınızı belirlerken görüş alışverişinde bulunmanız da faydalı olur.

Bu konuda yanılma payını azaltabilmek için konusunda uzman bir psikolog ve pedagog size yardımcı olabilir.

3. Sorularınızı oluşturun

Daha sonraki adımınız beklenti ve ihtiyaçlarınıza yönelik sorular oluşturmak olmalıdır.

Örneğin:

*Okulda rehberlik birimi var mı?

*Rehber öğretmenlerin sınıfla birlikte olma sıklığı nedir?

*Okul veli işbirliği nasıldır?

*İletişim anlayışı nasıldır?

*Sosyal çalışmaları nelerdir?

*Sevgi-saygı ortamı (aile sıcaklığı)nasıldır?

* Okul içi aidiyet duygusu ve özgün yapıcı nitelikleri var mı?

*Bu okul çocuğumu hayata hazırlaya bilir mi? Vs vs

4. Çocuğunuz için uygun kurumlarının listesini yapın

Kurumları sıraya koyduktan sonra hepsinden tek tek randevu alarak görüşmeye gidin... Gözlemleyin, gördükleriniz, yetişkin ve çocuklardan size yansıyanlar, bir okulda soluduğunuz hava sizin için önemli veriler oluşturacaktır.

5. Şimdi sıra değerlendirmede!

Son olarak yapacağınız şey, eğitim kurumlarından topladığınız bilgileri beklenti ve ihtiyacınıza uygunluğu açısından değerlendirmektir. Listenizle görüştüğünüz okullardaki izlenimlerinizi karşılaştırın. Bu karşılaştırmadan sonra sorduğunuz sorulara en doyurucu cevap veren okul; DOĞRU OKULDUR…Çocuğunuz için en uygun okulu seçebilirsiniz

Doğru bir okulun özellikleri nelerdir? Bakalım mı?

* Doğru bir okul içinde bulunduğu toplumu geliştirmeli ve o topluma kaliteli hizmet sunmalıdır.

* Doğru bir okul insani ihtiyaçları ve teknoloji değişimlerine hızlıca adapte olmalıdır.

* Doğru bir okul öğrencilerine sadece temel eğitimi öğretmez, ayrıca alacakları eğitimi kendilerinin seçmesine yardımcı olur.

* Doğru bir okul öğrencilerine bilinen bütün bilgileri öğretmez, ihtiyaç duyacakları bilgilere ulaşmayı ve doğru bilgi ile yanlış bilgiyi ayırt etmeyi öğretir.

* Doğru bir okul iletişim halinde olduğu diğer okulları ve sivil toplum kuruluşlarını da geliştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.

* Doğru bir okul taşınmaz ve asla kapanmaz. Çünkü bir fabrika değildir.

* Doğru bir okul her bir öğrenci ve veliyi eşit şartlarda anlar ve herkese eşit mesafede durmalıdır.

* Sıradan bir okul öğrencilerini değiştirir, öğrenciler ise Doğru okulları değiştirirler. Çünkü Doğru okullar böyle bir değişime zemin hazırlarlar.

* Doğru bir okul öğrencilerinin dilinden konuşur.

* Doğru bir okul boş sözler ve yanlış misyonlarla öğrenci ve velilerini yanıltmaz. Tamamıyla şeffaftırlar.

* Doğru bir okul, öğrenci başarısının öğretmenler ve yönetim ile aileler arasındaki verimli etkileşimin sonucu olduğunu bilir.

* Doğru bir okul öğrenmenin kişiselleş bir süreç olduğunun farkına varandır. Ve her bir öğrenciye özel programlar oluşturur.

* Doğru bir okul müfredat öğretmez, yeni düşüncelere yelken açtırır.

* Doğru bir okul öğrencilerine kendi yeterliliklerinin farkında olmalarını öğretir. Hayat tercihlerinin öğrencinin güçlü olduğu alanlarda ilerlemesi için gerekli altyapıyı hazırlar.

* Doğru bir okul gelecek için her bir öğrencisine özel bir umut aşılar ve bu yönde eğitimine ağırlık kazandırır.

* Doğru bir okul toplumsal sorunları bilen bunlara çözüm üretebilecek bireyler yetiştirir.

* Doğru bir okul pedagojik uygulamalar yerine kültürel pratiklere önem verir.

* Doğru bir okul öğrencilerini sanat, zanaat, kültür, akademi, insani bilimler ve ilgiler, merak, eleştiri gibi çok geniş alanlarda geliştirmeli ve öğrencilerini farklı alanlara yönlendirmelidir.

* Doğru bir okul öğrencilerinin kendi tarihsel bağları, ailevi değerleri ve sosyal şartları ile uluslararası sistemlere olan entegrelerini sağlamalıdır.

Rast gele size…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birsen İnal Arşivi
SON YAZILAR