Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Köprüden önce son çıkış

Köprüden önce son çıkış

Beklenen bahar gelmedi. Fakat hayat devam ediyor. Umutlar olduğu müddetçe baharlar da bitmez.

Türkiye siyasal yaşamı ve geleceği neredeyse14 Mayısa kilitlenmişti. 14 Mayıs kritik bir dönüm noktasına dönüşmüştü. Seçimde hangi partinin ipi göğüsleyeceğinden ziyade birçok yorumcu tarafından nasıl yönetilmek istediğine dair tercihlerin yapılması öngörülüyordu. Yani seçim bir yerde cumhurbaşkanlığı mı, parlamenter sistem mi arasında olacaktı. Seçmen de buna göre iki kampa ayrılmıştı. İki kamp arasında tam bir fay hattı oluşmuştu.

Türkiye siyasal tarihi içinde en kritik seçime gitti. Adeta savaşa gidiliyormuşçasına bir hava estirildi. Bu yüzden de kaygılar ve seçim yaklaştıkça tansiyon da oldukça yüksekti. Taraflar ellerindeki argümanları sonuna kadar kullandı.

Seçimin üzerinden saatler geçmeden kafalar karıştı. Beklenen sonuçlar her iki tarafı da yeterince tatmin etmedi. Seçimin birinci turu bitti ama tartışmaları bitecek gibi de değil. Tartışmalar, suçlama ve sandıktaki hilelere ilişkin iddialar sosyal medyada almış başını gidiyor. Ortalık senaryodan geçilmiyor. Sonuçlar birçok kişiyi tatmin etmedi. Altındaki bit yeniğini araştırma çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Belki zaman geçtikçe durumlar daha iyi anlaşılacaktır. Ama önümüzde duran ikinci tur seçimleri var. 28 Mayıs’a odaklanması gerekiyor. Seçim ve hayat kaldığı yerden devam ediyor. Takılıp kalmak yenisinde yenilginin kaynağıdır. Bu yüzden ekinin muhasebesini göz ardı etmeden; yaşananlardan dersler çıkararak yenisine yüklenmek gerekiyor.

Pandemi, ardından gelen ekonomik sıkıntılar, yaşam ve gelecek kaygıları ve depremin yarattığı yıkımdan sonra seçim sonuçları kafaları tekrardan karıştırdı. Burada bazıları halkı suçlamaya kalktılar. Burada sorun halkta değil. Sorunun başka mecralarda aranması gerekir. Muhalefet seçmeni sonuçtan memnun olmadı. Değişim beklerken çıkan sonucu anlamaya çalışıyor. Bu kez trafoya kedi de girmediğine göre ortaya çıkan sonuçtaki eksiklikler ve eskilerin deyimiyle bit yeniğinin anlamaya da ihtiyacı var. Şimdi buna daha fazla takılmadan, demoralize olmadan ikinci tura yüklenmek gerekiyor.

28 Mayıs da yeniden sandığa gidilecek. Birincisinde elde edilemeyen sonuç ikincisinde elde edilebilir.

Siyaset sihirli ve yeni formüller bulma sanatı olduğuna göre muhalefet kabul etmediği sonuçlar üzerinde iyi analizler yaparak, zayıf ve zaaflı noktalarını ortadan kaldırarak kazanmanın yollarına bakması gerekmektedir. Köprüden önce son çıkışa yaklaşılıyor. Bu yüzden son çıkışta yanlış yola girmemek gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR