Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Kriz sonrası nasıl bir dünya bizi bekliyor?

Kriz sonrası nasıl bir dünya bizi bekliyor?

Koronavirüs Covid-19; dünyada neredeyse bütün ülkelerde karantina uygulamalarını zorunlu kıldı. Salgın sadece sağlığımızı tehdit etmekle kalmadı. Başta ulusal ekonomiler olmak üzere siyasal yönetimleri de ciddi olarak etkiledi. Zorunlu bazı hizmetlerin dışında evde kalınması; toplumsal yaşamı, üretimi, dağıtımı ve siyasal yönetim faaliyetlerini sekteye uğrattı. Küreselleşen salgın aynı şekilde ekonomik, siyasi ve mali sistemleri de küresel bir krize dönüştürme durumunu ortaya çıkardı.

Bu kriz sürecinde hükümetler zorunlu olarak insan sağlığına daha fazla önem vermek durumunda kaldı. Üretimler durduğu için bazı sektörlerde ciddi maddi kayıplar ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu zararları telafi etmek o kadar kolay olmayacak ve etkileri uzun süre devam edecektir.

Daha önce dünya genelinde yaşanan krizlerde de görüldüğü gibi; krizlerden en çok zararı; yoksullar ve alt gelir grubuna mensup kesimler görmüş, daha fazla yoksullaşmıştır. Bu krizde de alt ve orta ölçekli firmalar, dükkânlar, kafeler, lokantalar gibi işyerleri derinden etkilenmiştir. Ekonomik krizle birlikte işten çıkarmaların artması, dar gelirli grupların, günü birlik çalışanların yaşam koşullarını daha fazla zorlaştırmıştır.

Bu yaşanan pandemi sonucu küresel düzeyde beslenme, gıda güvenliği, çevre sorunları, doğanın korunması ve sosyal devletin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

 

Dünyanın yönetiminde söz sahibi olan güçler, siyasal, ekonomik ve askeri açıdan devasa güçlere sahip olanlar salgına karşı etkili olamaması, kendini yenilmez gören dünyanın dev güçlerinin virüs karşısında çaresiz kalmaları, sistemleri tartışılır hale getirdi. Uzayı keşfeden, mikro teknolojide ilerlemeler sağlayan güçlerin; kamuya dönük alt yapı çalışmalarının ne kadar yetersiz olduğunu göstermiştir.

Daha şimdiden birçok ülkede çeşitli toplumsal kesimler, kendi yönetimlerine dönük ciddi eleştiriler yapmaktadırlar.

Şimdi en çok merak edilen bu kriz sonrası nasıl bir dünyaya uyanacağız. Yenidünyanın aktörlerinde bir değişiklik olacak mıdır? Hangi güçler gerileyecek ya da öne çıkacaktır?

Bu gelişmelere bağlı olarak; ekonomik ve siyasal sorunlarını çözemeyen bölge ülkelerinde de daha otoriter ya da demokratik yönetimler arasında tercihlerini yapacaklardır. Yenidünyanın nasıl şekilleneceği, virüsün neleri nasıl değiştireceğini yaşadıkça göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR