Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

KÜLTÜRLER BİRBİRLERİNE DOSTTUR (2)

KÜLTÜRLER BİRBİRLERİNE DOSTTUR (2)

Güneş ve Ay tanrıları Mezopotamya’daki ülkelerin mitolojilerinde “yaratıcı” olan nitelikleriyle önemli bin şekilde işlenirken, bunlar yunan mitolojisinde Helios (Güneş Tanrısı) ve Selene (Ay Tanrısı) olarak adlandırılır. 

Sümerlerin mitolojilerinde de amaç aynıdır: Tanrıların serüvenleri ve yaptıkları işlerin anlatılmasının yanı sıra insanlara da önerilerde ve öğretilerde bulunulur.

 

Günlük yaşamımızda dikkate aldığımız, uyguladığımız, tabi olduğumuz gelenek, görenek, yaşam ve davranış alışkanlıklarımızın birçoğunun kökenlerinin; Sümerler, Akadlar, Hurriler, Hititler, Urartular, Firigler, Truvalılar, Karyalılar, Lykyalılar, Kilikya, Kapadokyalılar Medler, Persler ve Hintler olmak üzere Asya’dan Avrupa’ya kadar yaşamış uygarlıklardan süzülerek gelmiştir. Global bir dünyada yaşadığımız, bu anlamda ortak bir kültürel potada eridiğimiz gerçekliği karşısında; artık günümüzde arı bir dil ve kültürden bahsetmek mümkün değildir. Hangi dil ve kültür neye gereksinim duyuyorsa onu alarak kendisini daha da zenginleştirmektedir. Bu harmanlanmanın önünde hiçbir sınır, yasak, kural ve güç engel olamamaktadır

 Devletler birbirlerine karşı düşmanlıkların tavan yaptığı, birbirlerini yok etmek için en gelişmiş savaş araçlarının kullanıldığı dönemlerde bile; kültür, halklar arasında yıkılamayan bir köprü olmuştur. 

Bu coğrafyalarda eksik olmayan savaşların çatışmaların kaynağı; halkların yaratımı olan ve nerdeyse birçok konuda ortaklaşan, kaynaşarak iç içe geçen kültürel yapılar değildir. Bunun kaynağı siyasaldır, daha doğrusu çıkarsaldır. Bu çatışmaya kültürel yapılanmanın engel olmaya gücünün yetmemesidir. Çıkarlar uğruna, konjekturel tutumlar uğruna tarihin başlangıcından beri yaşaya gelen bu kültürler yok olmaktadır. Bu yok oluşlar kültürel zenginliğimizin temellerinden bir taşın daha düşmesinden başka bir şey olmamaktadır. Sonraki kuşaklar bu boşluğu hayatları boyunca hissedecekler. Yok edilen Kızılderili, İnka, Astek ve Maya kültürlerinin yerine hiçbir şey konamamıştır. Tarihin imbiğinden süzülerek gelen bu kültürlerin yok edilmesini hiçbir özür telafi edememektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR