Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Ortadoğu kazanı  

Ortadoğu kazanı  

Dünyanın cadı kazanı konumundaki Ortadoğu’nun tansiyonu her geçen gün yükseliyor. Geçmiş tarihsel süreçlerden beri dünyanın geleceğinde etkileyen Ortadoğu, aradan binlerce yıl geçmesine rağmen bu rolünden hiçbir şey kaybetmeden tarihi yolculuğuna devam ediyor.

Ortadoğu ateşi sadece kendi içini değil başta Akdeniz olmak üzere çevresini hatta dünyayı da etkisi altına alarak; daha sıcak bir dünya ya doğru yol alınmaktadır. Çelişki ve çatışmalarla beslenerek derinden gelen sıcak dalganın kısa sürede yerini serin havaya bırakacak gibi de gözükmüyor. Arap Baharıyla başlayan enerji alanlarının yeniden paylaşım savaşımının kısa sürede sonlanmayacaktır. Ortadoğu merkezli olarak başlayan anafor zamanla etkisi genişleterek çevresini ve dünyayı daha fazla içine doğru çekecektir. Daha önceden yaşanan dünya savaşlarının sonuçları göz önüne alındığında Ortadoğu’dan başlayacak bu uzun ve sancılı sürecin maliyetinin ne olacağını önceden kestirmek kolay değildir. Çünkü savaşları çıkarmak kolay ama ne zaman ve nasıl sonlandırılacağı öngörülemeyen tehlikeli bir süreçtir.

Günümüzde Arap Baharıyla başlayan enerji alanlarının yeniden paylaşımı için son durak olan Ortadoğu’da; tarihsel sorunlarını, çelişkilerini derinleştirerek yeniden gün yüzüne çıkarmaktadır. Tarihsel sorunlar ve çıkarlar iç içe geçerek çözümü daha da zor ve karmaşık bir yumak halinde kendini gündemin merkezine oturtmaktadır. Bu sorunlar yumağı çözülmediği sürece; çelişki ve çatışma potansiyeli dalga dalga bütün güçleri merkezine doğru çekmektedir.

Petrol, doğal gaz alanları, su kaynakları, tarım alanlarında hâkimiyet savaşlarıyla yerel sorunlar iç içe geçerek çözümü kolay olmayan sorunlar yumağının çözümü geleceği şekillendirecektir.

Ortadoğu’da çok eski bir uygarlığın mirasçısı ve bölgenin önemli bir gücü olan İran’la ABD arasındaki sorunlar bu yumağının şu an ön plana geçen sorunlardan sadece biridir. Bunun altında salkım saçak birçok sorun bulunmaktadır. Dünyanın geleceği açısından Ortadoğu sorunlarını çözmek zorundadır. Ortadoğu sorunları çözülmeden mutlu yıllar ve gelecek sadece güzel temennilerden öteye geçmeyecektir.

Mümin Ağcakaya

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR