Abdurrahman Yel

Abdurrahman Yel

Pratik bir bilgi: 4-7-8

Pratik bir bilgi: 4-7-8

Yaşamımız boyunca hayatımızı kolaylaştıran küçük ama çok önemli etkilere sahip bazı bilgiler vardır. Aslında onlar hayatın içindedirler ve çoğu zaman farkında olmadan bu bilgileri hayata geçiririz. Bazen de farkına varır ve onların bizdeki etkilerine şaşarız. Son yıllarda benzer bir uygulamaya da Amerikalı bilim insanı Dr. Andrew Weil imza attı: 4,7,8 Nefes Tekniğini insanlığa armağan etti. Bir diğer ismi de “Rahatlatıcı Nefes”tir bu tekniğin. Bu teknik temelde üç ana duruma etki eder: Üzgün olduğunuzda, stresli bir gün geçirdiğinizde ya da uykusuzluk çektiğiniz zamanlarda ciddi bir seviyede rahatlamanızı sağlayabilir. Toplamda 76 saniye süren bu tekniği Dr. Andrew Weil televizyon programlarında kullanmış ve insanları bu kısa süre içinde bile uyutmayı başarmıştır.

Nefes almanın derin bir şekilde psikolojimiz ve vücudumuzdaki sistemlerle alakası vardır. Basit bir şekilde nefes almaya odaklanarak rahatlayabilir ve hızlı bir şekilde uykuya dalabiliriz.

4-7-8 Nefes Egzersizi son derece basittir, neredeyse hiç zaman almaz, araç gerektirmez ve her yerde yapılabilir.

Egzersizi yaparken sırtınız dik bir şekilde oturun. Dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin hemen arkasındaki dokuya yerleştirin ve tüm egzersiz boyunca dilinizi orada tutun. Dilinizin etrafında ağzınızdan nefes vermelisiniz. Bu durum garip geliyorsa dudaklarınızı hafifçe büzmeyi deneyin. Öncelikle bir vızıltı sesi çıkararak ağzınızdan nefes verin ve içinizdeki oksijeni boşaltın. Ağzınızı kapatın ve burnunuzdan dörde kadar sayarak sessizce nefes alın. Nefes alış süreniz 4 saniye sürmeli.

İkinci aşamada yediye kadar sayarak nefesinizi tutun. Bu aşamada da yedi saniye boyunca nefesinizi tutmanız gerekir.

Üçüncü ve son aşamada da sekize kadar sayarak nefesinizi bir vızıltı çıkararak ağzınızdan tamamen vermeniz lazım. Nefes veriş süreniz 8 saniye olmalıdır. Toplamda her bir deneme 19 saniye olmalı ve sürelerin uzunluğu önemlidir. Bu bir nefes döngüsüdür. Bittikçe ara vermeden dört defa tekrarlamanız gerekir.

Bu nefes alma tekniği ile her zaman burnunuzdan sessizce nefes almayı ve ağzınızdan sesli bir şekilde nefes vermeyi unutmayın. Dilinizin ucu her zaman yerinde kalmalı. Ekshalasyon (nefes vermek), inhalasyondan (nefes almak) iki kat daha uzun sürer. 4-7-8 oranı önemlidir. Nefesinizi tutmakta güçlük çekseniz dahi egzersizi hızlandırmayın ve 4-7-8 oranını koruyun. Pratik yaparak daha derin nefes alıp vermeye alışabilirsiniz.

Bu nefes egzersizi ruhsal sağlık ve sinir sistemi için doğal bir sakinleştiricidir. Genellikle ilk aldığınızda etkili olan ancak zamanla etkilerini yitiren sakinleştirici ilaçların aksine, bu egzersizi ilk denediğinizde de ustaca yapabilir, tekrar ve pratikle daha da güç kazandırabilirsiniz. Günde en az iki kez yapmanız gerekir. Çok sık yapılmaz. Uygulamanın ilk ayında bir seferde dörtten fazla nefes yapmayın. Daha sonra dilerseniz sekiz nefese kadar uzatabilirsiniz. Bu şekilde ilk nefes aldığınızda biraz başınız dönüyorsa endişelenmeyin, bu durum geçecektir.

Bu tekniği her gün uygulayarak geliştirdiğinizde, her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz ve sizin için çok faydalı bir aracınız olacaktır. Bu tekniği; üzücü bir şey olduğunda tepki vermeden önce, İç gerilim veya stresin farkında olduğunuzda ve uykuya dalmanıza yardımcı olmasını istediğinizde kullanabilirsiniz. Bu tekniğin herkesin faydalanabileceği bir teknik olduğunu unutmayalım ve bu teknikten habersiz olanları da haberdar ederek onların da bu teknikten faydalanmalarına önayak olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdurrahman Yel Arşivi

Umut

21 Eylül 2023 Perşembe 00:10
SON YAZILAR