Mustafa Nesim Sevinç

Mustafa Nesim Sevinç

Putin'in vicdanı Prigojin için sızlıyor mudur?

Putin'in vicdanı Prigojin için sızlıyor mudur?

“03 Temmuz 2023da ÖAŞ Varsa? başlıklı yazımda“…Hâlbuki Putin’in şimdiye kadar sadakatsizliği affettiği görülmedi, hain olarak gördüklerini kendi kurallarına göre cezalandırdı - polonyum ve noviçok gibi zehirli maddelerle ve yurtdışında dahi. İnanıyor musunuz hoşgörülü olacak şuanda olduğu gibi. Güvenlik garantileri yakında geçersiz ilan edilecek mi, göreceğiz...”Yazmıştım tam ne olacağını bilmiyordum.

Wagner lideri Yevgeniy Prigojin ve bazı silah arkadaşlarının bir uçak kazasında öldüğü düşünülüyor. Rus yetkililer, çarşamba akşamı gerçekleştiği bildirilen kazada Prigojin’in öldüğünü resmen teyit etmediler.

Uluslararası tepkilere bakılacak olursa haber kimseyi şaşırtmazken, Avrupa basını da ekseriyetle yaşananların benim gibi tesadüf olmadığını düşünüyor.

“Wagner liderinin ölümü doğrulanırsa,genel durumu pek değiştirmeyecek gibi geliyor bana.

Çünkü Putin, iktidarını itaatkâr devlet ve budala saray mensupları üzerine inşa etti. İktidarı evet efendimcilere dayanan bu sistemde çılgın bir aykırıya yer olmaz.

Hâlbuki“Stalin’in bile bir devlet gibi gözükmek için çok daha fazla çaba sarf ederdi. Hatta her şey ‘usulünde’ gözüksün diye ‘duruşmalar’ tertiplemekten çekinmezdi.”

Ukrayna'da yürütülen savaş, Rusya'nın Afrika'daki operasyonları, Belarus'un Batı ülkeleriyle sınırı üzerindeki provokasyonlar, hayli şüpheli.

Kimse vazgeçilmez değil ve bu durum haydutlar için de geçerli. Rusya, Prigojin ve paralı askerlerinin yardımıyla elde edilen hiçbir şeyden vazgeçmeyecektir. Wagner Grubu liderinin öldürülmesi, Kremlin'e yalnızca ara sıra değil, her zaman faydalı olmak gerektiğine dair Ruslara yönelik bir mesaj işlevi görecektir.”

Wagner daha bitmedi, Prigojin'in ölümü Putin'in kendi saflarındaki muhaliflerini durdurmayacaktır.

“Uçağın düşmesi, Rusya'da yaşanan iç askeri anlaşmazlıkların sona ereceği anlamına gelmiyor. Ukrayna'daki savaşta ya da Afrika'daki çatışmalarda deneyim kazanmış ve ülkelerinin yönetiminden son derece memnuniyetsiz çok sayıda eğitimli ve aktif Wagner savaşçısı hâlâ mevcut. Rus gençleri Prigojin'in mesajını ikna edici bulmuştu. Onlara göre Putin, layıkıyla savaşılmayan bir savaş başlattı. Bu da 'özel askeri operasyon' uzadıkça daha büyük bir sorun haline geliyor.”

Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nde işe gitmemelerinin önerildiği günde, bu perşembe Bağımsızlık Günü’nü kutluyor. Ülke, 24 Ağustos 1991’de resmen Sovyetler Birliği’nden ayrılmıştı. Kutlamalar vesilesiyle, Rusya’nın saldırısına uğrayan devletin bugününü ve geleceğini değerlendirilirken Ukrayna’ya silah göndermek ve ülkenin mümkün olan en kısa sürede AB ve NATO üyesi olması için elden geleni yapmak. İşte o zaman Putin’in bütün hırsları elinden alınır ve Ukrayna gelecekte de Bağımsızlık Günü’nü kutlayabilmeyi garanti eder.”

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Nesim Sevinç Arşivi
SON YAZILAR