Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

SANATÇI BAKIŞI

SANATÇI BAKIŞI

Bir şairi, bir edebiyatçıyı, bir sanatçıyı diğer insanlardan farklı kılan sıradan cümleler kurmamalarıdır. Onlar; yaşamı değerlendirirken, olayları ve olguları ele alırken kullandığı kelimeler birbiriyle uyumludur. Bu yüzden konuştuklarında şiir gibi konuştu deriz. İmgelerle cümlelerine derin anlamlar yüklerler ve hafızalarda kalıcı izler bırakırlar.

Her şeyi kuşatan atmosferi, doğanın zenginliğini, baharın renklerini, seslerini, kokusunu, tadlarını ve yaşamdan duyulan zevkleri; bir sanatçı ve bir sanatçı duyarlılığına sahip olan birinin algılaması ve dile getirmesi derinlikli ve etkili olmaktadır. Çünkü sanatçı duyarlılığına sahip olanlar; sadece duyu organlarının hepsini değil, hislerini ve düşünce derinliğini de katarak zengin bir bakış açısı ortaya çıkarmaktadırlar.

Bir yazarın kalemi, bir ressamın fırçası, bir heykeltıraşın keskisi ellerinde sadece basit bir alet değildir. Sanatsal yaratımın araçlarıdır. Beyinde parıldayan şeyleri, kâğıta, tuale, mermere, kile işleyen sanatçı hayal dünyasına, yaşama farklı bir zenginlik katar. Dolayısıyla şair ya da edebiyatçının kullandığı kelimeler, ressamda renkler, heykeltıraşta şekiller; sadece teknik bir işlem değildir. Bir bakış açısının, bir anlayışın, bir duygunun yansıtılmasıdır.

Sanatçı bu yaratımını ne kadar güçlü imgelerle, simgelerle, renklerle ortaya çıkarırsa; göze, ruha ve beğenilere o kadar güçlü hitap eder ve kalıcı etkiler bırakır. Sanatçı sezi ve algılarıyla ele aldığı konuyu okuyucusuna sunar. Okuyucu ise; kendi düş gücüne ve kelime dağarcığına göre kavrar.

Sanatçı her hangi bir olayı, ya da olguyu dile getirirken sıradan cümlelerle ifade etmez. Sanatçılar herkesin içinde olan, fakat ortaya çıkamayan gizli ve gizemli olanı açığa çıkarmaktadır. Bu anlamda sanatçılar açığa çıkarıcıdırlar. Çünkü gerçek bir sanatçı kendi alanının bilgesidir, filozofudur. Birçok insanın aklına gelmeyen, gelse bile bunu estetize edip dile getirilemeyeni ortaya çıkarır. Üretim sürecinde gelişen, şekillenen sanat ve edebiyat yaşamın izlerini yansıtır. Bir olgu veya bir olayı etkili ve güzel bir dille anlatma sanatı, aynı zamanda haklıdan ve doğrudan yanadır. Bu yüzden sanatçılar aynı zamanda etkili insanlardır. Onların bu yetenek ve yaratımları sonucu, kendi düşünce ve yaklaşım kabuklarımızı kırabilmekteyiz. Bu sayede; farklı dünyalara yolculuklar yapabilmekteyiz, düşünce dünyasının derinliklerinde gezinebilmekteyiz.

 Mümin Ağcakaya

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR