Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

Sınav sürecinde ailenin rolü

Sınav sürecinde ailenin rolü

 YKS sınavı ile LGS’ ye girecek gençlerimizin sınava hazırlık süreçleri oldukça önemlidir. Özellikle nitelikli bir okula girmek için emek sarf eden gençlerimiz, bir defaya mahsus olmak üzere LGS sınavına girme hakları bulunmaktadır. Bu durum adayların üzerinde ciddi psikolojik baskı oluşturmaktadır.Telafisi olmayan bu sınav sistemi birçok öğrencimizin emeklerinin karşılığını alamamalarına yol açmaktadır.

Öte yandan YKS ye girecek adaylarda yine benzer şekilde zorlu bir sınav sürecinden geçmektedirler. Müfredatların yoğunluğu, altyapı eksikliği, gençleri bu sınav sürecinde bir hayli zorlamaktadır. Tabi her iki sınav grubu içinde durum böyle iken, kendi performanslarının yanında ailelerinin de yapmaları gereken önemli hususlardan söz etmekte fayda var.

*Her şeyden önce gençlerimize sevgi dili ile yaklaşılmalı, yapıcı bir dil kullanılmalıyız.

*Öğrencimizin verimli çalışabilmesi için ona uygun çalışma ortamı sağlamalıyız.( özel oda, evin uygun bir yeri)

*Gençlerimizin yaşam kalitelerini yüksek tutmalarına yardımcı olmalıyız. Hayatın sadece sınavlardan ibaret olmadığını onlara hissettirmeliyiz.

*Çalışmalarına sürekli müdahale ederek aşırı baskı durumları oluşturmaktan kaçınmalıyız. Haftanın bir gününde genel istişare-değerlendirmeler yapabilir, eksiklikler için çareler üretebiliriz.

*Gençlerimizi her şeyden izole etmemeliyiz. Aile içinde ortak aktiviteler yapılabilir.(Film izleme, oyun oynama, yürüyüşe çıkma gibi)

*Günlük yaşamlarının planlı olması için, öğrenciyi esas alarak ve eğitimcilerinden destek alarak hareket etmeliyiz.

*Öğrencilerimizin kendi başlarına ya da arkadaşlarıyla beraber vakit geçirme taleplerini planlarını bozmamaları koşuluyla desteklemeliyiz.

* Gençlerimizin kendilerini mutlu edecekleri hobilere zaman ayırmalarına imkân sağlamalıyız.

*Gençlerimizin hata yapmalarına anlayış göstererek hatalarını kendi kendilerine düzeltmeleri için fırsat sağlamalıyız.

*Olumsuz durumlar karşısında, sürekli eski hataları üzerinden öğrenciye tenkitlerde bulunmak, aranızın kötü olmasından öteye bir fayda sağlamaz.

*Öğrencilerimizi başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınmalıyız. Aile içinden veya dışından birisi ile kıyaslanmak öğrencilerin özgüvenlerini oldukça olumsuz etkilemektedir.

*Çok sık misafir ağırlayan aileler, sınav sürecinde gerekirse daha az misafir kabul etmeli, görüşme sürelerini azaltmalıdırlar.

*Aile içi kavga, şiddet türü durumlardan kaçınmalı, sorunlar sakin ve karşılıklı diyalogla çözülmelidir.(aşılamayan ciddi sorunlar varsa uzman desteği alınabilir. Aile danışmanı, psikolog, psikolojik danışman)

*Tüm ailelerin yapabileceği en iyi şeyin çocuklarını her koşulda sevmeleri, cesaretlendirmeleri ve evin güvenli bir yer olduğunu onlara hissettirmeleridir.

Zamanımız varken, evde çocuk sesleri yankılanıyorken, güzel anılar biriktirmeli ve sevgi dilini çoğaltmalıyız. Zaman su gibi akıyor. Hiç bir şey aile içi huzurdan ve sağlıklı ilişkilerden daha güzel ve önemli olamaz.

İnsanların iyi ve huzurlu bireyler olmalarını istiyorsanız onları çocukken çok sevin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi
SON YAZILAR