Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Soğanla özdeşleşen yoksulluk

Soğanla özdeşleşen yoksulluk

Mutfak kültürümüzün vaz geçilmezlerinden olan soğan beslenme hayatımıza girdiğinden beri üzerinde bu kadar yazılıp çizilmemiş, güncel gündemlerde yerini almamıştır.

Mutfak kültürümüz içinde daha çok yoksulların temel beslenmesi içinde yerini almış bir üründür. Soğan hemen her yerde kolayca yetiştiğinden dolayı piyasada bolca bulunmaktaydı. Bu yüzden piyasada sıkıntısı çekilmeyen ve ucuza tüketilen bir tüketim maddesiydi. Dolayısıyla halkın en fakiri bile her zaman mutfağında bulunduruyordu. Sıkıştığında ekmeğine de katık ediyordu. Bu yüzden, 'soğan ekmek yemek' bir deyim olarak yerini almış, hatta türkülere de konu olmuştu. Yoksulluğa vurgu yapmak için bir dönem Âşık Mahsuni Şerifin; ’Yiğit muhtaç oldu kuru soğana’ adlı türküsünde de dile getirmişti. O zamanlar insanların çoğu bunu 1970’li dönemlerde izlenen ekonomi politikalarını eleştirmek için bir ironiydi. Kısacası soğan; yoksulun vaz geçilmez gıdası olarak kendisiyle özdeşleşmişti.

Son zamanlarda marketlerde, pazarlarda soğan fiyatları öyle bir tavan yaptı ve siyasetin de gündeminde yer aldı. Eskiden kiloyla, çuvalla alınan soğanın yanına yaklaşılmaz oldu. Kiloyla almaya gücü yetmeyen insanlar için pazarda, markette adet hesabıyla satılmaya başlandı. Alım gücü düşen, açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşayan insanlar için soğan almak neredeyse lüks oldu.

TZOB ( Türkiye Ziraat Odalar Birliği) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Ramazanın son günlerinde pazarlarda, marketlerde soğanın en fazla fiyat artışıyla ürünlerde başı çektiğini açıkladı.

Etin, sütün, domatesin, biberin, meyvelerin fiyatları nasıl uçtuysa soğanda bundan geri kalmadı. Kilosu 20-30 liralara dayandı. Şimdi tam manasıyla Aşık Mahsuni Şerif'in söylediği gibi; soğana muhtaç olunmaya başlandı. Bütün yemeklerin vazgeçilmezi olan soğan artık pazarda manavda taneyle satılır olmasını insanlar anlamaya çalışıyor. Niye bu duruma geldik diye? Bir tarım ülkesi olarak meyve ve sebzeleri taneyle, karpuzu dilimle, peyniri, eti gramla alır olmak eskiden anlatılsa insanların kolayca inanacağı bir durum değildi. Eskiden insanlar sevdikleriyle, dostlarıyla gönül rahatlığıyla ekmeğimizi bölüşürüz, soğanımızı da yanına katık ederiz derlerdi. Şimdi bu teklifi ederken biraz düşüneceklerdir. Çünkü soğan geçmişte hiç olmadığı kadar değere bindi, bölüşmek o kadar kolay olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR