Nesrin Erdoğmuş

Nesrin Erdoğmuş

Sokağın nabzı

Sokağın nabzı

Sevgili Okuyucularım Merhaba.
Mübarek Kurban bayramı münasebetiyle bu haftaki yazımız da sokağın nabzını tutmak da yarar var dedim .Ve siz okurlarıma çarşı pazar dolaştım . Esnafın yüzünü güldüren Bayram Alışverişinin yoğunluğunu maalesef hiç bir yerde göremedim. Balıkçılar başı bile kalabalık olmasına rağmen dükkanlarda alışveriş pek yoktu Bayramlık şekerden tutun da, tatlılara kadar her şey ateş pahasıydı.
Sebze meyve pazarlarında insanlar akşam üzeri artık sebze meyve almak için pazara gitmeyi yeğliyorlar. Bunu da akşama doğru pazarcıların fiyatları düşürmesiyle beraber, insanlarımız pazarlara geliyorlar. Fiyatların biraz bile olsa düşmesini bekleyen o kadar çok vatandaşımız var ki.
Hepsi çoluk çocuğuna, evine bir kilo sebze, bir kilo meyve daha fazla almak için fırsat kolluyorlar. Ekonomik koşullar insanları nelere zorluyor değil mi ?
Sevgili okuyucularım sokağın nabzı dedik. Ama sokağın nabzı tek pazarla bitmiyor ki ;
İnsanıyla, yaşamıyla, hayatıyla her şeyi bir bütün olarak yaşıyoruz.
Bu hafta biraz da olsa Bağlar ve şehitlik semtlerimizde dolaşmak istedim.
Ama bu semtler de inanın o kadar çok çocuk dışarıda gördüm ki ;
Zaten şehrin büyük bir bölümü genç nüfustan oluşuyor diye istatiksel olarak değil de, görerek bu duruma kanaat getirdim.
Anneler babalar ve ebeveynlere birden seslenmek istedim .
Güzel ve lezzetli yemek yapmak bir sanattır.
Güzel giyinmek bir sanattır.
Güzel konuşmak bir sanattır.
İnsanlarla beşeri ilişkilerde başarılı olmak bir sanattır.
İyi çocuk yetiştirmek sanattır.
Ama bu sanat da Anne baba ve çevre faktörleri dediğimiz etkenler de çok önemlidir.
Çocuklarınızı doğurduktan sonra başıboş bırakmayın. Unutmayın ki her bir çocuk iyi yetiştirildiğinde kendisine ve insanlığa yararlı olmak için çabalayacaktır.
Erdemli ve kişilikli çocuklar yetiştirmek sanatın en güzel dalıdır.
Hiç bir çocuk doğduğunda suçlu olarak dünyaya gözlerini açmaz.
Çevre ve şartlar onu suçlu konumuna birden getiriverir.
Yineliyorum !
Çocuklarınızı koruyunuz.
Çocuklarınızı seviniz, sevginizi fazlasıyla bu küçük masum yüreklerine sergileyiniz.
Çocuklarınıza doğruyu yanlışı öğretiniz.
Çocuklarınıza bilgi ve becerileri aşılamayı gösteriniz.
Çocuklarınızı sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımından uzak tutmaya çalışınız.
Dışarı da on yaşındaki çocukların elinde sigaraya rastlıyorum. O kadar doğal bir şey yapıyorlarmış gibi rahatça ellerinde sigarayı tüttürüyorlar ki.Sanki yıllarca tütün bağımlısı gibiler. Birde sigarayı İçip içip izmaritlerini gözümüzün içine bakarak yere atıyorlar.
Bu mu saygı?
Bu mu kendilerine ve çevrelerine verilen zararın tutumu.
Bu çocuklar başıboş bırakıldığında alkol ve madde bağımlılığına da rahatlıkla alışabilir. diye sizlere sormadan edemiyorum .
Anneler babalar ebeveynler lütfen çocuklarınızı doğup sokaklara bırakmayınız.
Bir gün çok geç olmadan çocuklarınızın başında durup ilgi alakanızı gösteriniz.
Onları koruyunuz kollayınız..
Bu çocuklar bizim dedikçe, çocuklarımızı bir nebze bile olsa kötü alışkanlıklardan koruyabilirsiniz.
Çok çocuk yapmış olabilirsiniz
Her çocuk okula gidip üniversitesi okuyacak diye bir durum da yoktur.
Çocuklarınızı meslek öğrenmeleri için, mesleki işlere yöneltiniz.
İki veya üç çocuğa bile bu enflasyonda büyütmek bakmak o kadar zor ki.
İnsan
Sekiz dokuz çocuğa kuru ekmek bile alsa büyük bir masraf oluşturuyor.
Bu doğrudur.
Amma velakin bu çocukları sokağın pisliklerinden Uzak tuttuğunuz da erdemli, sağlam, karekterli, çalışkan çocuklar olarak büyüdüklerini göreceksiniz.
Sevgili okurlarım
Sokağın nabzı dedik, yazımızın başlığında.
Sokağın Nabzından bir haber daha sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.
Geçtiğimiz hafta 6 Şubat depreminde yıkılan Galeria sitesinin işyeri ve kat malikleri bir platform kurmuşlar ve bu platform
Basına açık bir toplantı ile seslerini duyurmak istedi.
İlk önce böyle bir oluşum içinde olmaları ve bu oluşum için büyük uğraş vermeleri güzel bir düşünce diyorum.
Kutluyorum....
Bu
Basın toplantısından sizlere söz etmek istiyorum.
Zaten amaç ses duyurmak ve bizlerde basın emekçileri olarak uğraş verdikleri bu seslerini duyurmak için onlara destek de bulunmaktır.
Basın toplantısında İlk olarak açılış ve konuşma metnini okuyan işyeri sahiplerinden Sayın Ender Budak beyefendi konuşmasını basın mensuplarına karşı şöyle yaptı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da yıkılan biri boş yedi yapıda dört yüzün üzerinde vatandaşlar hayatlarını kaybettiler. Diyar Galeri İş Merkezi ve Sitesi'nde ise, 89 kişi hayatını kaybetti. Deprem Süreç içerisinde site sakinleri, Galeri Platformu'nu kurdu. 180 kişinin katılımıyla kurulan platform Galeria Sitesi adına yapılan haberleri artık kendi taraflarınca bildireceklerini söylediler. Platform, sitenin tekrardan inşa edilmesi için Diyarbakır ve Türkiye deki müteahhitlere seslendi.
Platform adına konuşan sözcü Sayın Budak, "Biz, bir platform kurduk. Galeria konusunda farklı düşünenler için biz buradayız.
Burada A,B,C,D blokları ve iş yeri sakinlerimiz var. İmza karşılığında bu platforma yetki verdiklerini buradan belirtmek istiyoruz. Burası park olacakmış, burada farklı şeyler olacakmış sakın ola ki, insanların acıları üzerinde ihanet olaylarına girmesinler. Çünkü buradaki herkesin 23 yıldır, iyi günümüzde kötü günümüzde alın terimizle emek harcadık. Bedelini de ağır ödedik" dedi.
Galeria işletmesinin yeni yapılanma içerisinde, yeniden bir çözüm arama peşinde olduklarını belirten Sayın Budak, "Buradan tüm Türkiye ve Diyarbakırlı müteahhitlere sesleniyoruz. Diyarbakır’ın en göz bebeği olan yedi dönümlük bir alanımız var tüm projelere açığız" diye konuştu.
Mülk sahiplerinden Veysel Ece, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verdiği yetkiler çerçevesinde projelendirilip yapılmasını istediklerini dile getirerek, "Galeria ile ilgili TÜBİTAK’ında verdiği raporlarda hiçbir şey yok. Biz, bulunduğumuz yerde bataklıktan bahsetmiyoruz. Arkamızda, önümüzde bir çok binanın yapıldığını görüyoruz ve yapılan yapının çok sağlam olduğunu da biliyoruz. Bununla ilgili herhangi bir sorun olmadığını da biliyoruz. Kanunlar neyse biz, hepsini uygulayarak tekrardan inşa sürecine başlayacağız" şeklinde konuştu.
Bendeniz de Galeria Mağdurları platformuna başarılar deyip yazımızı burada sonlandırıyorum.
Sevgili okurlarım hepinize Hayırlı Bayramlar diliyorum.
Sevgilerimle.....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nesrin Erdoğmuş Arşivi
SON YAZILAR