Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Tatil bitti hayat kaldığı yerden devam

Tatil bitti hayat kaldığı yerden devam

Uzun olan bayram tatili sonunda bitti. Çalışanlar işinin başına döndü. Tekrardan işler ve hayat kaldığı yerden devam etmeye başladı. Uzun süren tatilden çoğumuz memnun olmadı. Maddi durumu biraz iyi olanlar bunu tatil yapma fırsatına çevirdiler. Tatile gidenler de memnun kalmadılar. Çünkü çoğunun evdeki hesabı tatile uymadı. Tatil yerlerindeki pahalılık bir kısmını geldiğine pişman etti. Günlük yaşamını zar zor idame ettirenler ise tatil günlerini evlerinde geçirdiler, köyleri yakın olup gidenler ise şanslılardan oldu. Kısacası tatile gidenler pahalılıktan, gidemeyenler ise parasının olmadığından yakındı.

Bayram tatilinden en çok memnun olanlar ise yurt dışında yaşayanlar oldu. Cüzi bir dolar ya da Euro ile gelenler burada istediği gibi tatillerini yaptılar, rahatça harcamalarını yaptılar ve zamanlarını geçirdiler.

Dövizdeki yükseliş bayram da dinlemedi. Dolar 30’lara doğru almış başını gidiyor. Yurt dışından gelenler için bayram devam ederken, çoğumuz için bu yükseliş bizde kaygıların artmasına neden oldu. Çünkü fazla zaman geçmeden bu yükselişin iğneden ipliğe kadar zam olarak bize geri dönüşünün olacağını biliyoruz. Nitekim bayramın üzerinden saatler geçmeden fiyat ayarlamaları yapılmaya başlandı bile. Ekmekten ulaşıma kadar yansımaya başladı. Bayram buruk bir tat bırakarak geride kaldı. Bizler yine zamlar ve enflasyonla baş başa kaldık.

Benzin, motorinle başlayan, otobüsle ve ekmek başta olmak üzere temel tüketim maddeleriyle devam edecek olan; tüketim ve kullanım malzemeleri yeni zam dalgasından nasibini alacak.

Enflasyon Araştırma Grubu ENAG Haziran ayı tüketici fiyat endeksini % 8.54 arttığını 12 aylık artışı ise % 108,58, Ocak-Haziran arası dönemi ise %50.53 olarak açıkladı. Yakında diğer enflasyon araştırma grupları da verilerini açıklayacaklar.

Çoğumuz araştırma gruplarının açıkladığı bu rakamlardan ziyade günlük yaşam içindeki fiyat değişkenliğine bakıyor. Çünkü aldığı ürünü bir sonrasında aynı fiyatta bulamıyor. Cebindeki paranın sürekli alım gücünün düşmesi, onları yoksulluktan açlık sınırlarına doğru nasıl sürüklediğini yaşayarak tecrübe ediniyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR