Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Trump’ın son macerası; senato baskını

Trump’ın son macerası; senato baskını

Meclis basma, ayaklanmaya kalkışma sadece Latin Amerika ve geri kalmış ülkelerde görmeye alışık olduğumuz görüntülerdi. Demokrasiden uzak otoriter ve totaliter tarzda yönetilen ülkelerde iktidar erkini elinde bulunduran veya iktidar olmak isteyen güçler bir sabah, silahlı güçleriyle meclisi basıp yönetime el koyarlardı. Afrika’da, Latin Amerika ve Ortadoğu’da bir dönemler çok sık karşılaşılan iktidar olma oyunlarıydı. Çok sık karşılaşıldığı için de fazla şaşkınlık yaratmazdı. Ama benzer durum global dünyanın patronunun ülkesinde olunca şaşırmayan kalmadı.

Amerika’da yapılan başkanlık seçimlerinin sonu trajik bir kalkışmaya sahne oldu. ABD yeni başkan adayı Trump kaybetmeye başladığını gördükçe seçim sonuçlarına sürekli itiraz etti. Kaybettiğini bir türlü kabullenmek istemedi. Başkanlık koltuğunu bırakmak istemeyen Trump’ın bu itirazları senatonun işgaline kadar uzandı. Düzenlenen miting sonrası birçok eyaletten gelen kalabalık kitle senatoya yönlendirildi. Bir nevi kalkışma girişimi yaşandı. Senato binası birbirine katıldı. Silahlar patladı ve yaşamını yitirenler oldu.

Daha çok üçüncü dünya ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz darbe ve ayaklanma görüntüleri ekranlardan akmaya başladı. Dünyayı şaşkına çeviren bu görüntülerin; global dünyayı yöneten, demokrasisi ve kurumlaşmalarıyla dünyanın en güçlü ve kudretli ülkesinden yansımış olması, şok edici oldu.

Böylesi kalkışmanın ve ayaklanma girişimlerinin ABD gibi bir ülkede yaşanması beklenen bir durum değildi. Seçimle gelen, sonucu kabullenmeyen, kaybedince de iktidar koltuğunu vermek istemeyen Trump’ın, ayak diretmesi, kitleleri kışkırtması, darbe kalkışmasında bulunması, her şeyden önce kendini dünyada demokrasinin en güçlü kalesi olarak görülme imajına, Amerika’nın itibarına büyük darbe vurdu. Amerikan demokrasisinin ne kadar güçlü olduğunu tartışmaya açtı ve bu gelişmelerden sonra Amerikan demokrasisi büyük yara aldı.

Amerikan siyasal sistemi aldıkları bu yarayı tamir edecektir. Bu kalkışma durumu seçimin sonucunu değiştirmeyeceği gibi; ABD tarihinde ilk kez görevden azledilme maddesi Trump’a uygulanma olasılığı görülmektedir.

Seçim sonuçlarına bu şekilde yapılan itiraz ve ayaklanma girişimleri dünyada kabul görmedi. Birçok ülke yönetimleri tarafından kınama mesajları yükseldi. Amerika; demokrasisinin, devlet yasalarının ve kurumlarının güçlü ve işleyişinde bir aksamanın ve müsamahanın olamayacağını göstermek için bile olsa Trump’ın azledilmesinin veya yargılanmasının yolu da açılabilir. Bu durum bütün dünya için bir ders olur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR