Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

YKS’ ye Doğru-1

YKS’ ye Doğru-1

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) 2022 yılında ilerleyen zamanlarda yine bir değişiklik olmazsa Haziranın 18 ve 19 ‘unda 3’ er oturum şeklinde uygulanacak. TYT soru sayısı 120, süre 165 dakikadır. Sınav cumartesi uygulanacak olup sorular 9. ve 10. sınıf konularından çıkmaktadır. AYT sınavı ise, 160 soru 180 dakika sürmekte ve konular daha çok 11. ve 12.sınıf konularından çıkmaktadır. Bu sınavda Pazar günü uygulanmaktadır. Son oturum olan YDT sınavı, 80 soru için süre 120 dakikadır.(YKS ile ilgili ayrıntıları bir önceki yazılarımda görebilirsiniz)

YKS müfredatının yoğunluğu, sınavların art arda olması, üniversite adaylarını bir hayli zorlamaktadır. Uzun soluklu bir çalışma süreci sonunda sınava girecek adayların, kalan sürede neler yapması gerektiği konusu önemli bir mevzu. Herkesin eşit şartlarda hazırlanmadığı bu zorlu süreçte, zamanın git gide daralmaya başladığı son dönemlerde neler yapmalı, nelere dikkat edilmelidir?

*Öncelikle pandemi koşullarının devam ettiğini dikkate alarak hem kendimizi hem de başkalarına karşı sorumluluğumuzu unutmadan hareket etmeliyiz.

*Her üniversite adayının çalışmalarını anlamlı kılacak mutlaka bir hedefinin olması gerekir.

*Uyku ve beslenme düzenine dikkat ederek, biyolojik ritim dengemizi iyi tutmalıyız. Yani sağlıklı ve dengeli beslenmeli, takviye besinler almalıyız. Belirli saatlerde uyanıp, yine belirli saatlerde uymalıyız. Biyolojik saatimizi dengede tutmalıyız.(günde ortalama 7-8 saat uyku)

*Her gün mutlaka düzenli spor yapmalıyız.( günde 10-15 dakika kültür-fizik hareketleri, 1 saat yürüyüş yapılabilir)

*Güne başlarken ve günü bitirirken 3 er dakika nefes egzersizi yapılabilir( diyafram nefes çalışması)bu egzersiz strese karşı oldukça etkilidir.

*Sizi mutlu edecek aktivitelere-hobilere çalışma planınızı sekteye uğratmayacak biçimde zaman ayırabilirsiniz.

 *Çalışma ortamının düzenli ve amaca hizmet etmesi gerekir. Şahsi bir odanız varsa sürekli havalandırmalı, çalışma masanızda sadece çalışacağınız dersin materyalleri olmalıdır. Çalışma ortamınızı sizi motive edecek şekilde düzenlemelisiniz. Örneğin, enstrümantal müzik eşliğinde çalışabilirsiniz. Yapılan bir araştırmaya göre klasik müzik ve benzer tarzları dinleyerek çalışan öğrencilerin verimlerinin arttığı tespit edilmiş.

*Sağlık, uyku ve beslenme ile ilgi tedbirleri aldıktan sonra mutlaka çalışma programı oluşturmalısınız. Gün içinde neye nasıl ve ne kadar çalışacağınız belli olmalı, günlük ve haftalık tekrarlarınızı düzenli yapmalısınız.

*Sınav müfredatı yoğun olduğundan, telaşa kapılmadan kendi öğrenme profilinizi dikkate alarak öğrenme hızını ayarlamalısınız.(ne çok hızlı nede yavaş olalım)

*Sınav süresini etkili kullanmak ve eksikliklerinizi tespit edebilmeniz için alan, branş ve genel denemeleri çözerken sınav disiplinine uygun biçimde hareket etmelisiniz.

*Kalan sürede negatif insanlardan ve sizi yıpratacak, riske sokacak ilişki biçimlerinden uzak durmalısınız.

*Aile ve çevrenizle iletişiminiz bu süreçte daha uzlaşmacı anlayışta olmalıdır. Kavga ve çatışmalardan kaçınmalısınız.

*Sınav kaygısı ve bunun yol açtığı stres, yaşam kalitenizi ve çalışma veriminizi çok olumsuz etkiliyorsa (dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, panik ataklar, beslenme bozukluğu gibi sorunlar süreklilik arz ediyorsa)öncelikle bu durumun doğal ve geçici sorunlar olabileceğini düşünmelisiniz. Bu durum, aldığınız tedbirlere rağmen geçmiyorsa profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.

*Her şeyden önemlisi, umutlu, sabırlı ve kararlı olmalısınız.

Sevgili üniversite adayları, unutmayalım ki sınav telafisi olan bir olgudur. Dolayısıyla hiçbir şey sizlerin sağlığından daha değerli olamaz. Üstünüze düşeni yaparak gerisini zamana bırakmalısınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi
SON YAZILAR