Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Yoksulların değişmeyen gündemi mutfaktır

Yoksulların değişmeyen gündemi mutfaktır

Birbirini kovalayan gündemleri hem kaçırmamaya hem de peşinden sürüklenmemeye çalışmanın ikilemi içinde gün akşam oluyor. Ülke gündemleri o kadar hızlı ve baş döndürücü bir şekilde değişiyor ki; ayak uydurmak çok kolay değil. Neredeyse her sabah yeni gündemle güne başlıyoruz. Akşam eve dönene kadar yerini bir başkası alıyor. En hararetli tartışmalara neden olan gündemlerin bile ömrü bir haftayı geçmiyor. Öncekileri hatırlamaya fırsat dahi bırakmayan yenileri öncekileri unutturuyor.

Bu kadar yoğun, baş döndürücü bir trafik içinde akan gündemler çoğunluğu ne kadar ilgilendiriyor? Ekonomik sıkıntılar içinde zar zor yaşamını sürdürmeye çalışan insanlar için bu gündemler ne ifade ediyor?

Gündüz dışarıda bu gündemlerin kuşatmasında kalan insanların çoğu, akşam evlerine döndüklerinde, kapıdan girişlerinde bu gündemler de dışarıda kalıyor. Çünkü onları daha yakından ilgilendiren baş gündem olan mutfak bütün gündemlerin önüne geçiyor ve diğerlerini unutturuyor. Ülke gündemleri ne kadar yakıcı ve önemli olursa olsun evde mutfağın gündemi karşısında bir önemi kalmamaktadır.

Çünkü onlar için ana ve değişmeyen gündem geçim derdidir. Evde tencere kaynamayınca, çocuklarının ve ailenin ihtiyaçları karşılanmayınca diğer gündemler onlara hitap etmemektedir. Aç olan, kısıtlı koşullarda günlük yaşamını sürdürmeye çalışan insanların önceliği karınlarının doyması, ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Sürekli nasıl yaşayacağız, yarın ne yiyeceğiz kaygısında olan insanların duygu ve düşünceleri de bu yönlü çalışmaktadır. Aç olan insanın beyni doğal olarak midesine çalışır. Her gün gündeme gelen meseleler onların fazla ilgisini çekmemektedir. Yarını nasıl geçireceğini bilemeyen, umutsuz insandan ülke, çevre, bölge sorunlarına nasıl ilgi gösterecek. Geleceğe nasıl umutla bakacak.

Ekonomik durum sarsıldıkça ve yaşam koşulları kötüleştikçe, yokluk ve yoksulluk sınırında yaşayan insanların gündemlerinin baş konusu mutfaktır, tencerenin kaynamasıdır. Bu kesimleri ilgilendiren ana gündem nasıl geçinecekleri, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarıdır. Yoksulların temel ve değişmeyen gündemi mutfaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR