Birsen İnal

Birsen İnal

Beyazlar içinde Diyarbekir

Beyazlar içinde Diyarbekir

Evet beklenen kar geldi, hoş geldi. Her yer beyaza büründü. Umarım bu beyazlık kara bahtlı kentimin bahtını beyaza çalar. Bu dilekle penceremden dışarıyı gözlüyorum. Çocuklar büyük bir keyifle karlara bata çıka kartopu oynuyorlar. Az sonra üşür sıcacık evlerinin yolunu tutarlar.

Kar, toprak için vitamindir adeta. Çiftçilerin yüzü güldürür. Zira toprak altındaki tahıl tohumları kar suyuyla beslenerek beklenen verimi verecektir. Büyüklerin deyimiyle kar mikropları öldürecektir böylelikle hastalıklardan da kurtulmuş olacağız. Hepsi güzel hoş ben bir göz odaya sığınmış yakıtsız kışı geçiren aileleri düşünüyor ve sıcacık evimde ayaz yemiş gibi ürperiyorum. Kuşları düşünüyorum. Daha düne kadar cıvıl cıvıl ötüşerek daldan dala konan kuşlar nereye sığınmıştır acep? Karınlarını doyurmak umuduyla sığındıkları yerden çıkınca yiyecek bir şeyler bulabilecekler mi acep? Kar köy yaşamı için de çok zordur. Yollar kapanır, sular donar. Her yeri beyaz bit örtü kaplar. Hayvancılıkla uğraşanları bu koşullar bir hayli zorlar.

Kışı görmeden yaz mı gelecek dediğimiz günleri yaşadık. Müsebbibi kim derseniz elbette ki biz insanoğluyuz. Aralık, Ocak geçti, kışın son ayına geldik ama global olarak kışı yaşamadık dersem yeridir. Peki kışın bitmesine üç çeyrek kala amansız gelen bu soğuk ve ardından kar soğuklar nedir, ne demek? Bu soru metorolojist nenemin Elli Soğukları / Pêncî sar dediği, Amansız Elli Soğukları aklıma geldi.

Amansız Elli, Çille yani Karakışın 20. gününden (miladi 4 Ocak) başlayıp, Gücüğün (halk arasında Şubat ya da küçük/gücük ay) 9. gününe (miladi 22 şubat) kadar sürer. Tam 50 gün çeker. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere Amansız Elli denilir.

Büyüklerimizin uzun yıllar yaptıkları gözlemler ile sayılı fırtına ve günlere hafızalarda kalacak şekilde, o fırtınayı nitelendiren isimler vermişlerdir. Bize güzel miras bırakan büyüklerimizi rahmet ve saygıyla yad ederek aklımda kaldığı kadarıyla belirli günleri sayalım.

Beldir Aciz-Kocakarı, Soğukları,

Camış Kıran Soğukları,

Abrıl Beşi Fırtınası,

Sitte Sevir,

Cemreler,

Yaprak Fırtınası,

Leylek Fırtınası

Hıdrellez,

Ülger Doğumu Fırtınası,

Gündönümü,

Kuyruk Doğumu,

Terazi Doğumu

İşte bizler de 4 Ocakta başlayan (gecikmeli olarak) Amansız Elli Soğuklarını yaşıyoruz.

Toprak sevinsin, yakıtsızlar, kuşlar ve tüm sokak canlıları unutulmasın derim.

Birsen İNAL

Fotoğraf: Volkan İnal 04 / Şubat 2023 Diyarbakır

a97d9182-fd08-4808-b8e4-1f77506e3029.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Birsen İnal Arşivi
SON YAZILAR