Bêjdar Ro Amed

Bêjdar Ro Amed

Bilme mi, görme mi?

Bilme mi, görme mi?

Bilme konusunda pek sorunumuz yok. Önemli olan bildiklerimizin yaşama dair ne gibi bir role sahip olduğudur. Bilmek bir gerçeği ifade ederken, görmek ise çok ayrı bir gerçeğe karşılık gelir. Gerçek anlamıyla bilmek, gördüğümüz şeyi fark etmektir. Gören bilir, bilen ise detaylıca görür. Eğer göremiyorsak bilme ve anlama noktalarında eksik giden bir şeyler vardır. Önemli olan bunu keşfedebilmektir.
Görmek…
Görmek duyarlılığın en güzel ifade halidir. Gören, ne yaptığını bilen insandır. Görmenin kendisi yüksek bir enerji farkındalığını ifade ettiğinden en ağır problemler bile bu görmeler içinde çözülür.
Bilmek…
Bilmek, görme kapsamında değilse sadece bilgiyle sınırlı bir alanı ifade eder. Bilgi, yaşamı kurmanın kıymetli ve vazgeçilmez bir aracıdır. Gördüğümüz şeyleri bilme ile inşaa ederiz. Bilginin rolü bu kapsam dahilindedir. Bilgiyi görmenin yerine koyduğumuz zaman, hayatın yönü değişir.
Görme ve Bilme Bütünlüğü
Görme ve bilme bütünlüğü kapsamlı bir yaşam akışı ve hakikat deryasıdır. Hayat en çok da görme ve bilme ile kendi rengini bulur, Kendi güzelliğine kavuşur ve kendi özgür akışında ilerler.
Görme ve Bilme de Bölünme
Bütün sorunlarımızın kaynağında görme ve bilmedeki ayrışma vardır. Bu derinleştiğinde, yaşamın her alanında akla hayale sığmaz problemler ortaya çıkar. Problemin ortaya çıkışı insanı yorar, yaşam akışını ve enerjisini düşürür, ilişki ve iletişimde engeller yaratır, bulmak ve keşfetmek istediğiniz şeyleri dondur. Yaşam ve ilişki istediğimiz kapsamda ilerlemiyorsa eğer, buradaki temel engelin görme ve bilmedeki bölünme olduğunu söyleyebiliriz. Görmeyi yani fark etmeyi hayatımızdan uzaklaştırdığımızda bilgi görmenin yerine geçerek oldukça kısır ve sorunlu bir İlişki ortaya çıkarır. İletişimlerdeki kısır döngünün temeli buraya dayanır.
Görme ve Binmenin Yaşam Zenginliği
Görmek, illizyona dayalı tüm algılardan kurtulmak ve görülen yaşamı anlamaktır. Bilgi bu yaşam bütünlüğünü en güzel haliyle hayatımıza yerleştirir ve onu inşaa eder. İlişki ve paylaşımlarımız, yaşam ve iletişimlerimiz bu bütünlükle anlam bulduğunda, her insan daha neşeli, sevgi dolu ve özgürlükler içinde yürür. Bu kapsam dahilinde olan içsel algılar yaşam önündeki bütün engelleri de kaldırır. Dolayısıyla hiçbir sorun çözümsüz de kalmaz. Görmek ve bilmek kendimizi keşfetmenin de en iyi zekasıdır. Görme ve bilme ile yaşamsallaşan her insan hakikat gerçeğine yakın duran insandır.
En Önemli Keşif
Gerçek keşif görme ve bilme keşfidir. Bildiklerimizle bunu yapamayız. Bu keşfi yapabilmemiz için önce bildiklerimizi bir yana bırakmamız gerekir. Bu, bildiklerimizi atmak anlamında değildir, bildiklerimiz bir müdahale konumunda olmadığı müddetçe bunları terk etmek zorunda değiliz. Görme ve binmeyi keşfetmek istiyorsak, bildiklerimizi bir yana bırakmalı ve gerçeği görme eylemi içinde olmalıyız. Bu yaptıktan sonra, daha önce bildiklerimizin hayat karşısında bir katkısı varsa, tabii ki bunu kullanabiliriz.
Not: 09.12.2023 cumartesi saat: 15:00’te Mardin Eğitim Sen’in programı ve katlılarıyla yeni çıkan Gör Yaşa Bırak kitabımıza dair imza ve söyleşimiz var. Mardin’in güzel insanları ve dostlarımızı bekleriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bêjdar Ro Amed Arşivi
SON YAZILAR