Ömer Serdar Kaplan

Ömer Serdar Kaplan

BİR HASTALIKLI HAL; KESİN İNANÇLILIK.

BİR HASTALIKLI HAL; KESİN İNANÇLILIK.

Kesin inançlılık bir düşünceye, inanca veya sembole veya takıma veya siyasal partiye aşırı tarafgirlikten neşet eden bir haldir.

Kesin inançlı olan insanlarda bazı hususiyetler tezahür eder.

Kesin inançlılar ezberleriyle ve duygularıyla hareket eder.

Dininin, ideolojisinin, milliyetinin isminin farklılığı Kesin inançlı olmak açısından bir fark ifade etmez.

Kesin inançlıların akıl ve muhakeme süzgecinden geçirme diye bir becerileri veya fonksiyonları yoktur.

Bir olay karşısında ezberleriyle ve duygularıyla devreye giren kesin inançlılar, düşmanlıkları azdırma derinleştirme fonksiyonunu icra ederler.

Ezberler söze dökülürken, duygular davranışa verilir.

Toplumu kaotik ortamlara kesin inançlılar sürükleyebilir.

Kesin inançlının elbette ki dışa vurduğu bir inancı, bir düşüncesi vardır. Ancak ufku dar, görüşü kıt, araştırması noksan, muhakemesi akıl etmesi kısır olduğundan ezberlerin sahibidir ve inancında, düşüncesinde fanatiktir.

Kesin inançlılar için adalet, dürüstlük, hakka riayet, güvenirlilik ezberler çerçevesine uygunlukla kaimdir, Ezberlere aykırı olan her şey kötü, ezberlere uygun olan her şey iyidir.

Kesin inançlının siyasette ki varlıkları bu minval üzeredir ve iktidar muhalefet taraftarı olmaları açısından bir fark yoktur.

Akıl ve muhakeme yeteneğini geliştirmeyen hiçbir inanç ve ideoloji topluma huzur ve başarı getirmez.

Son dönemde artan yabancı düşmanlığı, Yalnız Kurt adlı dizide yapıldığı gibi başka kavimleri inkar ve tahkir etmesiyle saldırgan üsluplar kesin inançlılığın bir yansımasıdır ve bu Ülke insanlarına hayır getirici de değildir.

Bu Ülkede son dönemlerde artan kesin inançlılık; ırkçı, ötekileştirici yaklaşım sahibi olmak şeklinde görünmektedir. Ezberleri Milliyetçi/ulusçu düşünce ve ideolojilerden beslenmektedir. Kendileri gibi düşünmeyen ve inanmayan her kesimden insana düşmanca yaklaşmayı bir marifet bellemişlerdir.

Bu Ülkenin başına musallat olan bu yeni tür kesin inançlıların düşmanlıkları, saldırganlıkları özünde İslam’a ve İslam mensubu olan etnik kimliği ne olursa olsun Müslüman olanadır. Kendini Müslüman diye tanımlasa dahi hal böyledir maalesef.

Kesin inançlılık; bir musibettir, bir hastalıklı haldir ve toplumları çöküşe sürükleyen ahlaksızlık gibi, adaletsizlik gibi önemli bir faktördür.

Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ömer Serdar Kaplan Arşivi
SON YAZILAR